Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring | Ambassadører

5 måder at forbedre bevægeligheden på

De fleste af os oplever fra tid til anden stive muskler og led, hvilket kan føre til både smerte og begrænse os i vores daglige liv. Med enkle øvelser kan vi hurtigt mærke en forbedring, og der er mange veje at gå.

Kvinde der træner mobilitet.Mobilitetstræning er en god måde at holde kroppen blød og smidig på.

Hvad menes med mobilitet?

At være mobil betyder kort og godt, at du kan udføre en bevægelse i et led uden at blive begrænset af spændte muskler. Nedsat mobilitet forårsager ofte meget ubehag i form af smerte og stivhed og hindrer os i dagligdagen, både ved træning og i hverdagen. Dårlig holdning, ensidige bevægelser og meget stillesiddende arbejde er eksempler på faktorer, der skaber ubalance i kroppen, og det kan igen føre til endnu værre mobilitet. Du, der træner meget, kan også mærke, at en forbedret mobilitet kan gøre træningen en hel del nemmere, da du kan udføre bevægelserne på en anden måde. Heldigvis kan vi træne vores mobilitet op, og det er relativt nemt, men kræver kontinuitet.

Forskellige måder at træne mobilitet på

Mobilitetstræning kan opdeles i to dele: statisk og aktiv. Statisk mobilitetstræning er eksempelvis traditionel strækning, mens aktive mobilitetsøvelser kræver, at du bevæger dig mere. For at finde ud af, hvad der passer dig bedst, skal du tænke over, hvad netop du har problemer med, og hvilke muskler der føles stive. Måske er strækning bedst til at strække dine muskler, eller vil din mobilitet forbedres hurtigere gennem eksempelvis yoga?

1. Tænk på din holdning

Stræb efter en god kropsholdning, uanset om du går, står eller sidder. I en stående position skal dine tæer pege fremad, maven være anspændt, og ryggen være lige. Dine skuldre skal være afslappede, men ikke roteres fremad, og dit blik skal være fremadrettet, så din nakke bliver lige. I en siddende position skal du undgå at bøje nakken for meget, både opad og nedad, og i stedet forsøge at have en neutral position. Sørg for, at dit skrivebord ikke er for højt eller lavt, og variér gerne mellem at sidde på stolen, sidde på eksempelvis en skammel eller yogabold og stå. Tricket er ikke at forblive i den samme statiske position for længe - det øger følelsen af stivhed. For at kunne holde overkroppen oprejst er det vigtigt at træne kernestyrken.

2. Statisk mobilitetstræning

Som statisk mobilitetstræning kan du bruge traditionel strækning, altså at strække musklerne. Fokusér gerne på områder som hofterne, brystområdet og benene, da stivhed i disse områder både kan forårsage smerter og gøre hverdagen sværere. Især efter en træning kan det føles godt at strække de arbejdede muskler ud.

3. Yoga

Yoga er en blanding af statisk og aktiv mobilitetstræning, afhængigt af hvilken yogatype og hvilke øvelser du udfører. I yoga er vejrtrækningen i fokus, og grundtanken med yoga er at få bedre kropsforståelse og kontrol, samtidig med at man får afslapning for sindet og styrker kroppen. Yoga kan føles svært i starten, hvis du er stiv, men hvis du holder ud, vil du snart mærke forskellen i kroppen. Prøv at deltage i yogatimer med jævne mellemrum eller inkorporér nogle favoritøvelser som en del af din øvrige træning.

4. Aktiv mobilitetstræning

Aktiv mobilitetstræning kan udføres på mange måder. Aktiv mobilitetstræning kan være, at du udfører squats med lette vægte, så du tvinger kroppen til at tilpasse sig bevægelsesbanen. Brug spejle eller en ven til at kontrollere, at du udfører øvelsen korrekt. Det kan også føles godt at starte en træning med nogle udvalgte øvelser for hofterne og brystområdet.

5. Massage

Sidst men ikke mindst kan du også drage fordel af en afslappende massage fra tid til anden. Book en massageterapeut, der kan massere dybt og virkelig blødgøre musklerne. Du kan også bruge en foam roller til at blødgøre musklerne, mange værdsætter dette redskab som en start på deres træning. En foam roller er en rulle, som du lader musklerne rulle over og blive presset ud. En nem måde til selv-massage!

Redskaber til mobilitetstræning

 
Peanut Ball
 
Healthwell Yogamåtte
 
Abilica YogaSet
 
Foam Roll Medium
 
Yoga Mat Bamboo

Kosttilskud som kan gavne dig

For at dine muskler og led skal fungere optimalt og have det så godt som muligt, kræver det, at du giver kroppen den rette næring. En varieret og sund kost med protein, essentielle fedtsyrer, fibre og næringsrige grøntsager er en god grund at stå på. Hvis du oplever problemer med led, muskler og mobilitet, er der flere forskellige kosttilskud, der kan være interessante.

  • MSM, en naturlig svovlforbindelse, fås både i pulver- og tabletform. Svovl forekommer naturligt i kroppens led og bidrager til deres funktion.
  • Hybenpulver er for nyligt blevet meget populært som et næringstilskud blandt dem, der ønsker at opretholde deres mobilitet. Hyben er næringsrige og indeholder blandt andet høje mængder C-vitamin.
  • Kollagen er en type protein, der holder sammen på led, brusk, hud, hår og negle. Kollagen produceres i høj grad, når vi er unge, men falder i produktionen fra 25-årsalderen, og da kan ekstra kollagen være interessant.
  • Gurkemeje er en virkelig sundhedsrod, som menes at have antiinflammatoriske egenskaber, hvilket er positivt ved smerte og stivhed i leddene. Mange kombinerer for eksempel MSM med gurkemeje.


Kosttilskud til bevægelighed

 
QURE Inflamin®
 
MSM Pulver
 
Hybenpulver ØKO
 
MSM Kapslar
 
Collagen Plus
 
Marine Kollagen

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej