Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring | Ambassadører

Derfor bliver vi syge - sandheder og myter

I vintermånederne kan det føles som om forkølelsen skifter én efter én, og der er mange forskellige teorier om, hvad det er, der gør at vi bliver smittet. Men hvad er egentlig sandt, og hvad er myte? Find ud af det her!

  • Kulden gør os syge
  • Børn smitter mere end voksne
  • Håndtørrere spreder smitte
  • Stress øger risikoen for at blive syg
  • Vira overføres gennem badevand

Kvinde med febertermometer i hånden.

Kulden gør os syge

Falsk. I vintermånederne er luften kold, mens luftfugtigheden er lav, hvilket ifølge nyere forskning ser ud til at være de ultimative betingelser for vira at trives i. Det er en af grundene til, at sygdomme som f.eks forkølelse og influenza ofte er sæsonbestemt, og når deres højdepunkt i vintermånederne. En anden grund er, at vi foretrækker at opholde os indendørs, når det er koldt udenfor, hvilket betyder, at vira spredes hurtigere mellem mennesker. Men det er ikke forkølelsen i sig selv, der gør os syge, men det, at virussen har bedre betingelser for at formere sig.

Børn smitter mere end voksne

Sandt. Det er ikke tilfældigt, at alle former for vira og bakterier rejser med raketfart i børnehaven og skolen om vinteren. Grunden til, at børn smitter mere end voksne, har simpelthen at gøre med deres adfærd, når de er syge. Det er svært at få små børn til at nyse og hoste for eksempel i armhulen.

Håndtørrere spreder smitte

Sandt. Der er undersøgelser, der viser, at håndtørrere, som ofte findes på offentlige toiletter, kan bidrage til spredning af virussen (1). Grunden til dette er, at luften kaster eventuelle viruspartikler op, som er på dine hænder i luften, hvor de lettere kan komme ind i mund og næse. For at være på den sikre side bør du i stedet bruge et håndklæde eller køkkenrulle.

Vira overføres gennem badevand

Falsk. Når for eksempel en forkølelse, influenza eller coronavirusen ender i vandet, spreder det sig hurtigt, og den koncentration, vi kan få i os, er for lav til at gøre os syge. Så længe du holder afstand til andre, kan du roligt svømme.

Stress øger risikoen for at blive syg

Sandt. Stress, og især langvarig stress, kan påvirke vores immunforsvar og gøre os mere modtagelige for infektioner. Når kroppens stresssystem aktiveres, prioriteres heling ikke, og dermed heller ikke immunsystemet. Forsøg derfor at holde stressniveauet på et rimeligt niveau for at blive mere modstandsdygtig overfor virus og infektioner.

C-vitamin hjælper mod forkølelse

Delvis sandt. Der er i øjeblikket ingen undersøgelser, der beviser, at en C-vitaminbehandling kan kurere en allerede igangværende forkølelse. Det, der dog er bevist, er, at C-vitamin er vigtigt for immunsystemets normale funktion. Der er også undersøgelser, der tyder på, at regelmæssig indtagelse af C-vitamin i længere tid kan modvirke forkølelse og forkorte sygdomsvarigheden (2). Så suppler med C-vitaminrige fødevarer som citrusfrugter, peberfrugter og rosenkål. Du kan også sikre dit indtag ved hjælp af et fleksibelt kosttilskud i for eksempel tabletter eller pulver.

Vores kostvaner påvirker immunsystemet

Sandt. Hele 80 % af kroppens immunforsvar sidder faktisk i tarmen og det vi spiser har derfor stor betydning for hvordan vores helbred ser ud. For at få en sund tarmflora bør du spise rigeligt med grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter og mælkeprodukter med mælkesyrebakterier. Du kan også supplere din kost med et probiotika tilskud, som indeholder gode bakterier for din tarm. Sørg også for at få nok D-vitamin, zink og selen, da disse bidrager til immunsystemets normale funktion.

Boosta immunförsvaret:

 
Zink
 
Vitamin C 500
 
A, C, D, Zink+Selen
 
Probiotic Vital
 
Vitamin C pH-Neutral
 
Quercetin 500 Plus
 
Probiotic Premium
 
Quercetin+Zink

Referencer:

1. P T Kimmitt, K F Redway. 2016. Evaluation of the potential for virus dispersal during hand drying: a comparison of three methods. (Tilgået 2021-12-09)

2. Harri Hemilä, Elizabeth Chalker. 2013. Vitamin C for preventing and treating the common cold. (Tilgået 2021-12-10)

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej