Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring | Ambassadører

Graviditet og fødsel med Lea Kessler

Vores ambassadør, forfatter, influencer, forretningskvinde, sundhedsentusiast og mor, Lea Kessler, giver i dette eksklusive interview et indblik i sin - ikke første, ikke anden, heller ikke tredje - men fjerde graviditet!

Lea Kessler sidder i et hyggeligt hjørne med en kop og en bog.

De fleste kvinder, hvad end de selv har været det, allerede er det, eller ønsker at blive det, elsker at høre om andre kvinders erfaringer i forhold til graviditet. Måske fordi denne unikke oplevelse er noget vi enten kender til, eller ser frem til at opleve – det der sker med kroppen er også bare helt specielt! Vi har talt med Healthwell-ambassadør Lea Kessler om sine erfaringer med graviditet og fødsel, de bedste og værste råd hun har fået, hvilken rolle kost og motion spiller for hende under en graviditet, og så deler hun ud af sine egne bedste råd til nye mødre.

Hvordan har det ændret dig at blive mor?

- Moderskabet har selvfølgelig ændret mig helt vandvittigt - det gør det jo, når man får børn. Sådan helt lavpraktisk, så gjorde man jo alt, hvad der passede én selv før, og når man så får børn, så skal alt passe ind i og rundt om dem. Det er jo en helt naturlig ting, som sker, når man får børn, og jeg ville aldrig gøre det anderledes.

- For at være helt ærlig, så synes jeg ikke, at jeg har haft særlig mange forventninger, som jeg ikke har kunne indfri. Jeg har ikke rigtig været ramt af den, man ofte hører, med 'det var overhovedet ikke, som jeg havde forestillet mig'. Det har egentlig været rimelig meget, som jeg havde forestillet mig. Så har der kunnet være ting, hvor inden jeg fik børn, havde jeg en mening om det, og tænkte 'sådan der kommer jeg aldrig til at gøre' – men som man ofte oplever, når man selv bliver mor, så ender man med selv at gøre nogle af de her ting, for at få tingene til at fungere.

3. dagen og alle hormonerne i kroppen

- Jeg oplevede slet ikke de hormonelle udsving, man altid taler om på 3. dagen, eller hvornår det er. Det har jeg ikke oplevet nogle af gangene. Til gengæld oplevede jeg, da jeg fødte mit første barn - jeg havde set meget om det her med glædestårer, og det er helt fantastisk – sådan havde jeg det overhovedet ikke! Jeg synes, han lugtede, og jeg synes, han var mærkelig at se på – og jeg kan huske, at jeg tænkte "Hvornår begynder man at elske de her børn?" Fordi mange oplever nok, at man lige skal forstå det. Jeg havde det slet ikke på samme måde anden og tredje gang, overhovedet. Men første gang, der skulle det lige gå op for mig. Det var bare slet ikke, som man ser på film, at man bare græder af glæde!

(...) Jeg kan huske, at jeg tænkte: "Hvornår begynder man at elske de her børn?" (...) Jeg havde det slet ikke på samme måde anden og tredje gang, overhovedet. Men første gang, der skulle det lige gå op for mig.

Det bedste råd du selv har fået omkring moderskab?

- Det kan ikke være nogle særligt gode råd – for jeg kan ikke huske dem. Mikkel og jeg har nok bare været rigtig gode til at hvile i os selv og finde vores egen måde at gøre det på sammen – som man jo gør, uanset hvor mange råd man får. Det vigtigste er jo, at man gør, hvad der føles rigtigt for én selv og ens baby.

- De bedste råd eller sparring har nok mest været nu, når børnene er blevet ældre og ligesom har dannet sig. Jeg har nogle veninder med børn i 20'erne, som jeg kan spørge til råds eller sparre med, som kan fortælle mig, at det er helt normalt, at børnene ændrer adfærd, når de kommer ind i de her forskellige faser, og at de har oplevet det samme med deres børn. Så det kan være rart at få nogle råd til, hvordan man kan tackle forskellige situationer.

Det værste råd du har fået omkring moderskab?

- Altså, jeg har kæmpet nogle kampe – jeg skrev på et tidspunkt en klumme i BT, hvor jeg tog en kamp op - og jeg er ikke bange for at have den holdning, fordi det har jeg: Der var engang, hvor jeg var til tandlægen med en af børnene, og vi snakkede ikke om, at vi havde nogle problemer med tandbørstningen eller noget, men så sagde hun ud af det blå til mig – og jeg glemmer det aldrig! "Et rigtig godt tip når man skal børste tænder på de små, det er at ligge dem ned og sætte sig henover dem, bare forsigtigt, men sæt dem sådan i lås ved at have dine ben på deres arme, så kan du rigtigt komme til". Jeg var helt i chok, og sagde til hende, at det kommer bare aldrig til at ske. Og den sad bare fast i mig, for jeg blev helt ked af, at hun kunne få lov til at sige sådan og give forældre sådan nogle råd. For hvad med de forældre, der vil gøre det?

- Som sagt, så skrev jeg faktisk en klumme om det i BT, og den blev ret debateret. Jeg fik lidt høvl for at være overbeskyttende, men det synes jeg ikke, man er. Jeg synes bare, det handler om, at det bare er et lille bitte menneske, som har brug for noget - og det skal man ikke gøre med vold! Og det er vold - det er et overgreb at sætte sig på dem eller lægge dem i benlås. Man skal jo lære dem tingene stille og roligt. Vores børn synes da heller ikke, det er fedt at få børstet tænder. Men det vi gjorde, det var at finde et billede af nogle rigtig ulækre tænder og så viste vi dem det og sagde, at deres tænder kommer til at se sådan ud, hvis de ikke børster dem - og så har de selv haft lyst til at børste dem.

- Jeg synes selv mine børn er meget respekfulde, og man kan sætte sig i respekt på mange måder! Men for mig, er det ikke løsningen at lægge dem i benlås! Det leder mig til en anden ting, som kan gøre mig helt harm, som for mig er et kæmpe svigt – og det står jeg gerne på mål for!

- Sådan noget med "Godnat og sov godt", altså det her hårde med, at man siger "Godnat og sov godt" og så skal barnet bare kunne sove. Altså, jeg synes simpelthen, det er det værste råd der findes. Jeg ved, der findes en bog der hedder det, og der er flere, der bruger den – men altså, det er lige før jeg føler, man skal have taget sit kørekort til at være forældre. Børnene græder jo, fordi de ikke kan snakke, og fordi de har brug for én - det er jo tryghed det hele handler om. Så når man gør det på den måde, at man giver dem sådan en "Godnat og sov godt" og så går fra dem, mens de græder - det skærer bare i mit hjerte!

Det bedste råd du kan give?

- Vi kunne vitterligt sætte et ur til 40 minutter med de to første, når de var faldet i søvn, og så vågnede de – det var så hårdt! Men vi opdagede faktisk, at fejlen lå hos os selv. Nummer 3, Helios, har ingen søvnproblemer haft, overhovedet! Vi lærte af fejlen med de to andre. Det handler om den måde, de falder i søvn på, det er også den måde, de skifter søvnlag på – det gør man jo flere gange i løbet af natten, og der er noget lige omkring de her 40-45 minutter. Så er det noget med, hvordan du er faldet i søvn, det er også den følelse du vågner op med, så hvis et barn er blevet vugget – og det gjorde vi! Når han skiftede søvnlag, lå han jo stille og vågnede derfor, og så var det jo helt forfra.

- Jeg havde ikke helt fanget den med Rosa-Lia, så vi begik samme fejl med hende, hvor vi vuggede i søvn, eller trillede tur i barnevognen, og når den så stod stille, så gik der 40 minutter, så vågnede hun også.

Nu til løsningen

- Løsningen, som vi så fandt ud af med Helios, var, at uanset hvor hyggeligt det end var at vugge ham i søvn eller lade ham falde i søvn med bryst i munden, så var løsningen, at når jeg kunne se, at han var færdig med at amme, og han selvfølgelig var færdig med at ligge og hygge sig – men lige så snart, at jeg kunne se, han begyndte at lukke øjnene, så tog jeg ham fra, og så vågnede han, men så lagde jeg ham i sengen eller barnevognen, eller hvor han nu skulle sove, men så vuggede jeg ikke, og jeg kørte heller ikke, og så faldt han selv i søvn. Det gjorde en kæmpe forskel! Når han ligesom havde det her skift i sit søvnlag, så sov han bare videre, fordi det var den måde, altså uden at blive kørt eller vugget, som han var faldet i søvn på. Det var virkelig en gamechanger!

- Jeg læste en bog, og den kan virkelig varmt anbefales, "12 hours sleep by 12 weeks old", dét skete så ikke, og jeg fulgte den heller ikke fuldt ud, men de principper, som hun beskriver i bogen omkring, hvad der helt neurologisk sker i hjernen, når man sover, eller når man er vågen, og dét at sætte sig ind i det, og forstå det - det gjorde bare en kæmpe forskel! Alt det jeg lærte der, som virkede med Helios' søvn, det tager jeg med mig denne her gang også.

- Det er ikke fordi, at jeg ikke har kørt tur med barnevognen med Helios, men når det var for at lægge ham til lur, så fik han mad og blev lagt i barnevognen, men uden at jeg kørte med den – og det gør altså bare hele forskellen!

Tricket er at lade dem lære at falde i søvn selv - ikke at de skal ligge og græde! Men dét, at det ikke kræver bevægelse at få dem til at sove. Man skal prøve ikke at hjælpe dem.

En god søvnrytme – for alles skyld!

- Man kan jo godt være tilbøjelig til at lade dem falde i søvn ved brystet, mens de ammer, og sige "jeg venter lige lidt med at tage ham eller hende fra, til jeg er sikker på han/hun sover", men det er ikke farligt at tage dem fra, ligge dem og lade dem falde i søvn selv. Bliver de kede af det, så kan det være, at man lige skal starte forfra, men det kræver et par gange, og så finder de hurtigt ud af det.

- Jeg kan virkelig anbefale at få en god søvnrytme fra start, for det gør bare en kæmpe forskel, når du får bare lidt mere søvn. Så har du et helt andet overskud, ikke kun til dit barn, men også til dit forhold, dine andre børn (hvis du har flere) og alle andre ting i livet. Så at få en god søvnrytme fra start, som er god for både dig og for baby, det vil jeg sige, det skal man sætte ind på! Det er nok mit bedste råd.

Lea Kessler sidder på gulvet og kigger på babytøj.

Fødsel – oplevelser og råd

Team fødsel eller Team gravid?

- Jeg har været heldig og haft rigtig gode fødsler. Jeg har altid sagt, at jeg100 gange hellere vil føde end at være gravid. Jeg synes under mine graviditeter, der har jeg været utålmodig og synes, at tiden er gået langsomt. Selvfølgelig er det hårdt at føde – det gør jo sindssygt ondt, og det kan ikke sammenlignes, men det er sådan en vild ting! Så har jeg selvfølgelig også været heldig at have fødsler uden komplikationer på nogen måder.

- Alle mine fødsler har været helt naturlige, uden nogen form for smertestillende. Jeg har altid haft en drøm om at føde i vand, og under alle mine fødsler har jeg været i vand til at starte med, men jeg er aldrig endt med at føde i vand. Med Romeo, den første, var jeg så dårlig og kastede op af smerte og fik koldsved – så jeg blev ved med at bede Mikkel om at gøre vandet varmere, indtil jordmoderen kom og sagde, at det var simpelthen for varmt, og det gik jo udover Romeo, så der blev jeg hevet op. Med Rosa-Lia blev jeg hevet op for at tisse, og så kom jeg aldrig tilbage, for jeg kunne simpelthen ikke nå det. Med Helios skulle tredje gang være lykkens gang, og jeg havde bestilt, at jeg gerne ville føde i vand, men der skete det samme med, at jeg skulle op og tisse, og så kunne jeg ikke overskue at komme ned igen. En af mine ønsker var, at jeg gerne selv ville tage imod Helios - det blev så ikke i vand, men jeg endte med selv at tage imod ham, da jeg fødte. Og nu har vi lidt en diskussion, for nu mener Mikkel, det er hans tur til at tage imod denne gang, men det synes jeg alligevel, at jeg har fortrinsret til. Nu forestiller jeg mig, at jeg ender med at gøre det i vand, og man er jo lidt mere på egen hånd i vand, og det vil jo ligesom kræve, at Mikkel skal ned til mig i karret, og det vil jeg ikke - nej tak, der vil jeg gerne være alene. Og så er det jo sådan en vild ting selv at få lov til at tage imod dem, og det vil jeg bare gerne have lov til at gøre igen!

Dine bedste råd til kvinder der er nervøse for at føde?

- Et godt råd vil helt klart være at få noget god fødselsforberedelse. Første gang, tog jeg selv det, der hedder "smertefri fødsel" – det tænker jeg ikke, der er noget, der er! Men det gjorde en masse godt for mig og det gjorde mig rolig! Selvom det gjorde hamrende ondt, udover hvad man kan forestille sig, så havde jeg lært nogle teknikker. Jeg lærte blandt andet at få et billede af et bjerg, som jeg brugte under mine veer. Alså det her med, at man forestiller sig et bjerg, og når veerne kommer, så skal man op ad det her bjerg, og lige om lidt, så er man på vej ned ad bjerget – og det hjalp mig meget med ikke at panikke. Det her med at man forstår, at lige om lidt går det nedad igen. Og så det her med ikke at have krav eller forventninger, for man ved virkelig ikke, hvad der sker, eller hvordan det kommer til at gå. Man kan have en drøm om at føde i vand, og pludselig kan det ikke lade sig gøre, eller man kan have et ønske om at føde uden nogen form for smertedækkende, men hvis man slet ikke kan være i det og fødslen bliver meget lang, så må man jo være parat til at sadle om. Forbered dig, få nogle teknikker og vær åben overfor, at alt kan ske!

Ting du ikke var forberedt på?

- Jeg var ikke forberedt på, da jeg fødte for første gang, at når man er færdig med fødslen og tror det hele er overstået, så kommer der altså også lige en moderkage, der skal fødes – og det niver eddermaneme også. Derefter er det i gang med at blive syet, og hvad man ellers skal. Man tror lige, at nu er det overstået, og så kommer der netop bare noget mere. Dét var jeg ikke lige forberedt på!

- Der var heller ikke nogen, der havde fortalt mig, at de første gange man ammer, så trækker livmoderhalsen sig sammen, og det gjorde fandme ondt! Første gang sagde jeg til Mikkel: "Der er et eller andet helt galt! Jeg har så ondt i maven lige nu – de må have glemt en baby derinde". Men det var simpelthen det her med, at livmoderen trækker sig sammen, når man ammer. Det ville jeg godt lige have vidst.

Myter om fødsler

Sex sætter gang i fødslen?

- Altså, det kan jeg sige, det virker ikke! Med Romeo gik jeg 10 dage over tid, og jeg prøvede alt, både sex, hindeløsning, gå på trapper, you name it – men kroppen går i fødsel, når den er klar, og ikke før.

Akupunktur?

- Med Helios fik jeg akupunktur på min terminsdag, og der gik jeg i fødsel et par timer efter. Det kunne jeg godt finde på at få igen til denne fødsel. Man siger også, at man kan begynde med modnende akupunktur fra uge 37+0. Man får det for at hjælpe livmoderhalsen med at afkortes og for at livmodermunden åbner sig.

Dadler giver bedre fødsel?

- Jeg har læst, at et dagligt indtag af 6 dadler fra uge 36+0, skulle have en positiv effekt på modning og afkortelse af livmoderhalsen. Og så skulle et studie vise, at de gravide, der indtager dadler under graviditeten, har en bedre graviditet og fødsel, og at forbruget af smertelindrende medicin nedsættes med 28% ved indtag af dadler. Jeg har aldrig afprøvet denne myte, fordi jeg ikke er stødt på den, men den skal helt sikkert afprøves!

Kost og motion under graviditet

- Jeg prøver, så vidt det er muligt, at gøre, som jeg hele tiden har gjort. Jeg spiser sundt, og jeg spiser selvfølgelig de tre hovedmåltider med min familie, og så spiser jeg, når jeg er sulten. For mig er det vigtigt, at jeg får god næring til kroppen gennem den kost jeg spiser, og det er jo ikke anderledes fra inden, jeg blev gravid. For mig er det ikke lige meget, om jeg tager 15 kilo på og bare spiser alt det kage, jeg vil – jeg er bestemt ikke fanatisk, men det er vigtigt for mig, at de måltider jeg spiser er nærringsrige, det vil sige, at det indeholder godt med grøntsager og protein til hvert måltid. Jeg spiser chokolade, og hvis der er andet jeg har lyst til, men jeg tænker ikke "nu er jeg gravid, nu kan jeg bare gøre, hvad jeg vil". Så er jeg fysisk aktiv hver dag. Enten går jeg lange ture, løber en tur, eller træner en smule vægte. Jeg holder mig i gang hver dag og sørger for at lytte til min krop.

- Man skal også lige lære at navigere de første måneder af graviditeten i forhold til kostvaner og fysisk aktivitet – og her er det rigtig vigtigt at lytte til kroppen. For eksempel, så har jeg altid trænet, inden jeg har spist morgenmad, men det har jeg måtte ændre, fordi jeg havde det dårligt, og min krop havde brug for noget mad, inden jeg kunne gå i gang med dagen.

Til graviditet

 
Omega-3 Plus
 
PURE Mandelolie ØKO
 
Jern Skånsom
 
PURE Sheasmør ØKO
 
Gravide & Ammende
 
Graviditetspakke

Kosttilskud under graviditeten

- Jeg tror jo helt grundlæggende på, at ved at spise sundt og varieret, kan vi give kroppen de rette forudsætninger til at have det godt og få den næring, den skal have. Når det så er sagt, så er der flere faktorer der spiller ind. For eksempel mister vores frugt og grønt næringsværdi, når det transporteres og mad bliver generelt mere og mere forarbejdet, hvilket resulterer i, at alle de nødvendige vitaminer og mineraler, vi skal have, bliver sværere og sværere at opnå gennem kosten alene. Især når man samtidig har en aktiv livsstil, hvor kroppen kan have behov for ekstra – og endnu mere under en graviditet!

- Derfor supplerer jeg op med forskellige kosttilskud. Blandt andet har jeg taget folsyre indtil uge 12. Det anbefaler Sundhedsstyrelsen, da et tilskud med folsyre kan nedsætte risikoen for at føde et barn med misdannelser med helt op til 40 % (1). Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man tager folsyre cirka 3 måneder inden du planlægger at blive gravid og indtil 3. måned i din graviditet.

- Derudover har jeg taget jern fra graviditetsuge 10, som det også anbefales af Sundhedsstyrelsen (2). Under graviditet har kroppen et øget behov for jern, som kan være svært at dække gennem kosten. Mange oplever derfor, hvis de ikke tager jern, at de er trætte, uoplagte og har koncentrationsbesvær. Healthwells tilskud med jern er tilsat C-vitamin for bedre optagelse i kroppen.

- Derudover tager jeg et tilskud fra Healtwell, som hedder multivitamin gravid og ammende. Det er et multivitamintilskud specielt udviklet med den gravides behov i fokus. Tilskuddet indeholder blandt andet D-vitamin, magnesium, jod, og b12, hvilket gravide kvinder anbefales at få tilstrækkeligt af både under graviditeten, men også under efterfødselsperioden, hvis man ammer.

- Jeg tager også omega 3, da forskning har vist, at der kan være flere gavnlige virkninger ved at tage et tilskud med fiskeolie, som eksempelvis medvirken til, at barnets hjerne og øjne udvikles normalt. Og her er der især tale om omega-3 fedtsyren DHA (3).

- Det er naturligvis vigtigt for mig at sige, at jeg tager de her tilskud, men jeg er på ingen måde fanatisk og skal have dem hver eneste dag! Der er også dage, hvor jeg glemmer dem, eller ikke lige orker at sluge dem.

Go-to hudpleje under graviditeten

- Jeg går jo meget op i så rene og naturlige ingredienser som muligt, og her er jeg bare faldet for mandelolie fra Healthwell. Den er økologisk og skånsomt koldpresset for at bevare alle naturlige ingredienser, og så er den helt fri for skadelige stoffer og uønsket kemi. Den giver en dejlig fugt til kroppen, og især på maven og brysterne, hvor jeg bruger et godt lag, for at forhindre strækmærker. Jeg har også hørt om en del kvinder, der bruger mandelolie forneden op mod fødslen, for at blødgøre og undgå at sprække.

- Jeg er også vild med Healthwells sheabutter, som også er økologisk og koldpresset af sheanødder fra Afrika, og uden tilsætningesstoffer. Jeg bruger den enten, som den er, i fast form, og anvender den i ansigtet og på halsen, da den ikke fedter, og samtidig er rig på mættede fedtsyrer og omega-9 og har et højt indhold af vitamin A og E, der fungerer som antioxidanter. Ellers smelter jeg den og blander med mandelolie, og det giver en virkelig dejlig bodybutter!

- Sheabutter kan også med stor fordel bruges som salve til brystvorterne, når du ammer.

- Til dig der planlægger at blive gravid eller allerede er gravid, så har jeg samlet mine graviditets favoritter fra Healthwell til dig!

Referencer:

1. https://www.sst.dk/-/media/Viden/Graviditet-og-f%C3%B8dsel/Information-til-gravide/Kost-og-kosttilskud/Faktark-folsyre.ashx?sc_lang=da&hash=839C8083638E5CD0B104B1026A451B04 (Hentet august 2024)

2. https://www.sst.dk/da/Borger/En-sund-hverdag/Kost/Kost-til-gravide (Hentet august 2024)

3. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/graviditet/graviditet-foedsel-barsel/levevis-i-graviditeten/graviditet-og-kosttilskud/ (Hentet august 2024)

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej