Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring | Ambassadører

Hormonel ubalance? Sådan balancerer du dine hormoner på en naturlig måde

Hormonel ubalance hos kvinder er desværre ret almindelig og kan medføre både fysiske og mentale gener som humørsvingninger, søvnforstyrrelser, vægtøgning og akne. Lær mere om hormonel sundhed og få tips til, hvad du kan gøre, hvis du mistænker, at dine hormonniveauer er ubalancerede.

Hvad er hormoner, og hvordan påvirker de os?

Hormoner er molekyler, der kan sammenlignes med kemiske budbringere fra en celle eller et organ til et andet. De transporteres via blodet til de dele af kroppen, hvor de virker, og styrer mange af kroppens funktioner - alt fra puberteten, menstruationscyklussen, graviditeter, overgangsalderen, stofskiftet, humøret og søvnen. Hormonerne påvirker med andre ord hele vores krop og velbefindende. Vi mennesker har et komplekst hormonsystem med flere forskellige hormoner, der påvirker os på forskellig måde, men de hormoner, der hovedsagelig er forbundet med kvindens frugtbarhed og reproduktion, er østrogen og progesteron.

Østrogen er et kvindeligt kønshormon, som har stor betydning for frugtbarheden og funktionen af reproduktionssystemet. Østrogen styrer blandt andet udviklingen af de kvindelige kønsorganer, puberteten samt fedtfordelingen på bryster, hofter og lår. Hormonet spiller også en stor rolle for andre kropslige funktioner som knogletæthed, hjerte-kar-systemet, balancen af kroppens salte samt mange af hjernens funktioner.

Progesteron, eller gulkropshormonet som det også kaldes, er et hormon, der er vigtigt for frugtbarheden og ægløsningen. Progesteron dannes i æggestokkene lige efter ægløsningen og sørger blandt andet for, at livmoderslimhinden bliver tykkere og modtagelig for et æg. Mens østrogenet har en "forhøjende" effekt, har progesteronet i stedet en beroligende og afbalancerende effekt. For eksempel forhindrer progesteronet østrogenet i at skyde i vejret ugen før menstruationen og lindrer dermed symptomer på PMS.

Hvad er hormonel ubalance?

Hormonel ubalance opstår, når der sker en forstyrrelse i kroppens normale produktion, regulering eller funktion af hormoner. Ubalancen påvirker processer i hele kroppen, hvilket kan føre til en række forskellige kropslige og mentale symptomer. Det er især balancen mellem hormonerne østrogen og progesteron, der spiller en rolle i forbindelse med hormonel ubalance hos kvinder. Niveauerne af østrogen og progesteron stiger og falder i forskellige faser af cyklussen, hvilket er naturligt, da de har forskellige funktioner og spiller forskellige roller i kvindens reproduktionscyklus. Det er, når disse hormoner er i ubalance, at vi kan opleve gener.

Mange kvinder oplever ekstra mange symptomer en til to uger inden menstruation, og dette kaldes PMS, eller præmenstruelt syndrom. Så meget som 30 % af alle kvinder bemærker symptomer på PMS under deres menstruationscyklus (1). Nogle har mindre gener, mens andre har mere alvorlige problemer med deres PMS. Omkring 5 % lider af så alvorlige psykologiske symptomer, at det skaber lidelse i dagligdagen, noget som kaldes PMDS (præmenstruel dysforisk forstyrrelse) (2).

Lær mere om PMS og hvordan du kan lindre symptomer

I overgangsalderen er det også meget almindeligt at bemærke forskellige symptomer på hormonel ubalance, hvilket ikke er mærkeligt, da kvindens hormoner ændrer sig kraftigt i denne periode af livet. Det, der sker i overgangsalderen, er, at østrogenniveauerne falder drastisk, hvilket igen kan føre til symptomer som humørsvingninger, hedeture og tørre slimhinder.

Selvom det er mere almindeligt at opleve gener før menstruation eller i overgangsalderen, er det vigtigt at huske på, at hormonerne kan svinge når som helst i livet. Balancen kan påvirkes af livsstilsfaktorer som den mad, vi spiser, hvor meget vi bevæger os og, hvor meget stress vi oplever i hverdagen, samt hvordan vi håndterer stressen.

Østrogenniveauerne ændres gennem livet, hvilket påvirker vores velbefindende på forskellige måder.

Symptomer på hormonel ubalance

En ubalance i hormonerne kan give en række både kropslige og mentale gener. Nogle almindelige kropslige symptomer er akne (såkaldt voksenakne), vægtøgning og hårtab. Psykologiske symptomer kan være humørsvingninger, nedtrykthed, vrede eller irritabilitet. Du kan også føle dig mere træt end normalt, have svært ved at falde i søvn om aftenen eller opleve søvnforstyrrelser. Hvilke symptomer der opstår, og hvor alvorlige symptomerne er, afhænger blandt andet af, hvilket hormon du har for meget eller for lidt af, samt hvor stor ubalancen er. Hvis du vil vide, hvordan netop dine niveauer ser ud, findes der forskellige blodprøver, du kan bestille online. Hvis du oplever alvorlige gener, er det altid bedst at kontakte sundhedsvæsenet for en mere grundig undersøgelse.

Hormonel ubalance kan føre til:

  • Humørsvingninger
  • Nedstemthed
  • Træthed
  • Søvnforstyrrelser
  • Hudproblemer, såsom akne
  • Hårtab
  • Vægtøgning

Hvordan kan man modvirke hormonel ubalance?

For at hjælpe dine hormoner på rette vej og modvirke, at de kommer i ubalance, er det godt at gennemgå din livsstil, hvor kostvalg, motionsvaner, stresshåndtering og søvnvaner er lige vigtige dele. Her giver vi nogle tips til, hvordan du kan balancere dine hormonniveauer på naturlig vis.

Kost til hormonbalance

En sund og afbalanceret kost er en vigtig nøgle til at opretholde god sundhed gennem livet, og vores hormonniveauer påvirkes også af, hvad vi vælger at indtage. Ved at give kroppen de næringsstoffer, den har brug for, kan den lettere producere de hormoner, den skal. For at fremme hormonbalance anbefales en afbalanceret kost med masser af frugt og grønt, magert protein, sunde fedtstoffer og fuldkornsprodukter. Fødevarer, du bør forsøge at undgå i større mængder, er forarbejdede fødevarer og fastfood, sukker, raffinerede kulhydrater og mættede fedtstoffer.

Stresshåndtering for hormonbalance

Stress kan på kort sigt være positivt, da det giver os motivation og handlekraft. Men når stressen bliver langvarig, kan det føre til forskellige sundhedsproblemer. Ved langvarig stress stiger niveauerne af stresshormonet kortisol, hvilket også påvirker andre hormoner i kroppen (3). Det er uundgåeligt, at vi bliver stressede fra tid til anden, men det er, hvordan vi håndterer stressen, der er nøglen. Nogle enkle metoder til stresshåndtering er at udføre afslapnings- eller åndedrætsøvelser.

Fysisk aktivitet og yoga for hormonbalance

Motion bidrager til at sænke vores stressniveauer, hvilket kan have en positiv effekt på hormonbalancen. Prøv derfor at holde dig aktiv og lav gerne en træningsplan, der fungerer for dig og føles godt for din krop. Yoga er en træningsform, der har vist sig at være særlig god for dem, der har hormonelle problemer. Man har set, at yoga hjælper med at reducere virkningerne af kronisk stress og kan også hjælpe med at frigive feel-good-hormonerne serotonin og oxytocin samt søvnhormonet melatonin (4).

Tip! Mange oplever, at energiniveauerne og overskuddet varierer i løbet af menstruationscyklussen, og derfor har vi samlet tips til, hvordan du kan tilpasse træningen efter din menstruationscyklus.

Søvn og hormonbalance

Vores hormoner styres i høj grad af vores døgnrytme, og hormonbalancen kan forstyrres, hvis vi har meget uregelmæssige søvntider eller lider af søvnmangel. Forsøg at gå i seng på samme tid hver aften og få mindst 7-8 timers søvn for at fungere optimalt.

Kosttilskud til hormonel ubalance

En varieret kost er afgørende for, at vores hormonsystem skal have det godt - men for dem, der ønsker at være sikre på at få alle de vigtige næringsstoffer, kan et kosttilskud være en god supplement. En af de vigtigste vitaminer for hormonsystemet er vitamin B6, som hjælper med at regulere hormonaktiviteten i kroppen og reducere træthed og udmattelse. Vitamin B6 indgår derfor ofte i forskellige komplekser med dette formål. Magnesium, zink, selen og jern er andre stoffer, der er vigtige for produktionen afsignalstoffer og hormoner.  

Det er vigtigt at huske på, at vi alle er forskellige, og det er meget individuelt, hvordan en hormonel ubalance kan påvirke os, og hvad der kan hjælpe. Kontakt altid sundhedsvæsenet, hvis du har alvorlige symptomer, der påvirker din dagligdag.

Referencer:

1 & 2. RFSU. 2024. PMS och PMDS. (Hented 2024-02-23)
3. Hjärt-Lungfonden. Stress rubbar hormonbalansen. (Hented 2024-02-23)
4. Shobhit Madan, Jasraj Sembhi, Navpreet Khurana, Kanika Makkar, Priya Byati. 2022. Yoga for Preventive Health: A Holistic Approach. (Hented 2024-02-29)

Tips på produkter:

 
Vitamin B6 100
 
Jern 20
 
Selen 200
 
Femme Balans
 
Zink 25 Plus
 
Femme Paus
 
Trippel Magnesium
 
Femme Fertil+
 
Elexir Pharma woho

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej