Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring | Ambassadører

Hvad er Fytoøstrogener?

Fytoøstrogener, ofte kaldet plantehormoner, er naturlige planteforbindelser, der efterligner det kvindelige kønshormon østrogen. Disse stoffer findes i flere almindelige fødevarer som soja, hørfrø og bær. Fytoøstrogener er blevet et populært alternativ ved menopausale symptomer, men deres præcise effekt er endnu ikke fuldt ud kendt. Der er også overvejelser om, hvorvidt mænd bør spise fødevarer rige på fytoøstrogener eller ej. I denne artikel gennemgår vi, hvad fytoøstrogener er, hvordan de fungerer, og hvilke potentielle effekter de har.

Forskellige slags bønner anrettet på tallerkener og træskeer på et træbord.Forskellige slags bønner er en af flere fødevarer, der indeholder fytoøstrogener.

Hvad er fytoøstrogen?

Fytoøstrogen, eller plantehormoner som det også kaldes, har fået sit navn fra det græske ord "fyto", der betyder "plante". Fytoøstrogen er en samlet betegnelse for planteforbindelser, også kendt som plantehormoner, der ligner det kvindelige kønshormon østrogen. Østrogen kan opdeles i flere forskellige grupper, herunder østradiol. Det er især dette hormon, som fytoøstrogenerne ligner. Fytoøstrogen findes i mange forskellige planter og i forskellige former. De mest kendte plantehormoner er isoflavoner og daidzein, som findes i soja, lignaner i hørfrø, rug og bær samt prenylflavonoider i humle. Plantehormonerne i fytoøstrogen har i nogle studier vist sig at kunne binde sig til østrogenreceptorerne hos pattedyr, hvilket kan have både en hormonbalancerende og hormonforstyrrende effekt i kroppen (1).

Fytoøstrogen i fødevarer

Det er nemt at få fytoøstrogener gennem kosten, da de findes naturligt i mange af de fødevarer, vi spiser regelmæssigt, især i plantebaserede fødevarer. Det er dog svært at få større mængder af plantehormoner kun gennem kosten.

Fytoøstrogen findes i følgende fødevarer:

  • * Hørfrø, solsikkefrø og sesamfrø
  • * Mandler og valnødder
  • * Æbler og granatæbler
  • * Jordbær, tranebær og druer
  • * Gulerødder, yams og linser
  • * Spirer og bønner
  • * Sojaprodukter
  • * Rødkløver, humle og lakridsrod
  • * Havre, rug og byg

Fytoøstrogen ved menopausale symptomer

Den mængde fytoøstrogen, der findes i den mad, vi spiser, har ikke vist sig at påvirke hormonbalancen i kroppen (2). Dog er kosttilskud med fytoøstrogener, herunder isoflavoner, blevet populære til brug ved menopausale symptomer. Man har studeret plantehormonet isoflavon og dets potentielle positive effekt på problemer med hedeture samt om det kan være gavnligt for bentætheden og blodsukkerniveauerne (3). Humleblomst-ekstrakt og rødkløver, der begge indeholder isoflavoner og prenylflavonoider, er også blevet studeret for deres egenskaber med hensyn til at give lindring ved menopausale symptomer såsom stress og søvnrelaterede problemer (4). Flere kvinder indtog humleblomst-ekstrakt i 12 uger, og her kunne man blandt andet se, at problemerne med hedeture aftog allerede efter 4 uger. Selvom der er blevet lavet en del forskning, er eksperterne stadig ikke helt enige om, hvordan fytoøstrogener faktisk påvirker os og vores hormoner, men at der alligevel kan være positive effekter. 

Har fytoøstrogen nogle bivirkninger?

Der er delte meninger om, hvorvidt det er godt eller ej at spise en kost rig på fytoøstrogener eller kosttilskud med plantehormoner, og om det rent faktisk har nogle bivirkninger eller virkninger. Fytoøstrogener anses for at være et naturligt hormonforstyrrende stof, der findes i blandt andet soja og kål, dog ikke i så store mængder, at det vurderes som en sundhedsrisiko (2). En nordisk rapport antyder dog, at der er en mulig sundhedsrisiko for børn, hvis man vælger at udskifte mejeriprodukter med sojabaserede produkter (2). At spise en varieret kost, der indeholder fødevarer med et rigt indhold af fytoøstrogener, har dog ikke kunnet påvise hverken negativ eller positiv effekt på hormonbalancen. Der er heller ingen grund til at tage et kosttilskud med fytoøstrogener, hvis man har en fungerende hormonel balance. Mange oplever dog en forbedring, og det bedste er selv at teste og evaluere, hvilken effekt man oplever.

Bør mænd undgå fytoøstrogen?

Der er intet, der tyder på, at mænd aktivt bør undgå fødevarer, der indeholder fytoøstrogener. Selvom østrogen er et kvindeligt kønshormon, findes det også i mænds kroppe, men i mindre mængder. I en undersøgelse fra Karolinska Instituttet viste det sig, at mænd, der havde et højt indtag af fytoøstrogenrige fødevarer, såsom sojaprodukter, bønner, hørfrø, solsikkefrø, bær og jordnødder, havde en lavere risiko for at udvikle prostatakræft (5). Man mener, at den beskyttende effekt kan skyldes fytoøstrogenerne, men der er intet, der sikkert påviser dette. Ved helbredsrelaterede problemer er rådet altid at henvende sig til sundhedsvæsenet for hjælp.

Kosttilskud med fytoøstrogen

Der findes flere kosttilskud at købe med fytoøstrogen for dem, der ønsker et naturligt alternativ ved hormonelle problemer. De mest almindelige stoffer i kosttilskud til hormonel balance er rødkløver, humleekstrakt og soja, som indeholder fytoøstrogener eller såkaldte plantehormoner. Kosttilskud med B-vitaminer, især vitamin B6 og B12, er også populære, da de bidrager til normal energiomsætning og kan modvirke træthedsfølelser. Ofte kombineres fytoøstrogener med B-vitaminer i kosttilskud, for eksempel i 4 HER Menopause eller New Nordic Meno Joy. Også kosttilskud med wild yam, også kaldet yamsrod, anvendes som et naturligt alternativ og er rigt på fytoøstrogenet diosgenin. Diosgenin er en flavonoid, der fungerer som et plantehormon og kan lindre besvær, der er forårsaget af lave østrogenniveauer.

Tips til produkter

 
Wild Yam
 
Wild Yam
 
Wild Yam Cream
 
4 HER Menopause
 
Hormonal Balance
 
Solaray Rødkløver
 
Femme Paus
 
Femme Balans
 
Kvinde Balance
 
Menomin
 
Balans Plus
 
Elexir Pharma Me-No
 
Meno Joy
 
Dong Quai + Soya

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej