Hvad er Lions Mane?
Pindsvin pigsvamp, yamabushitake, lions mane - kært barn har mange navne. Svampen har i lang tid været brugt i den kinesiske kultur som en medicinalsvamp og siges at have flere interessante egenskaber. Lions mane er rig på antioxidanter, polysakkarider og betaglukaner, og i denne artikel vil vi dykke dybere ned i dens egenskaber og hvad forskningen siger.
Lion's mane siges at have en positiv effekt på vores fokus, og mange bruger kosttilskud med lion's mane i perioder med stress eller hvor der kræves ekstra koncentration.
Hvad er lions mane?
Lion’s mane, også kendt som pindsvin pigsvamp eller yamabushitake, er en svamp med en lang historie i den kinesiske kultur som en medicinalsvamp. Det er en stor hvid svamp med lange pigge, hvilket giver den et løvelignende udseende og navn. Lion’s mane er en trælevende svamp, der findes i flere dele af verden, primært i Asien. Lions Mane vokser på rådne stammer fra birk, bøg og asp. Lion’s mane kan godt bruges som spisesvamp, men er mest almindelig som kosttilskud, enten tørret som pulver, i kapsel eller som tinktur.
Hvad er lions mane godt for?
I Asien, primært inden for den kinesiske tradition, anvendes lion’s mane både til medicinske formål og som spisesvamp. Svampen indeholder en høj mængde antioxidanter, som bidrager til at støtte immunsystemets normale funktion. Den betragtes også som et nootropikum, en substans, der påstås at påvirke sindstilstanden. Lion's mane siges at bidrage til styrke, energi og fokus, og der er teorier om, at dens næringsstoffer kan forbedre kognitive funktioner såsom koncentration og hukommelse (1).
Lions mane og hukommelsesfunktionen
En af de egenskaber, som lion's mane forbindes med, er, at svampen skulle have en positiv påvirkning på hukommelsen, især hos ældre personer. En forskningsstudie blev udført for at se, om lion’s mane kan hjælpe med at forbedre hukommelsesproblemer hos personer mellem 50 og 80 år. Studiet var dobbeltblindet, hvilket betyder, at hverken forskerne eller deltagerne vidste, hvem der fik lion’s mane eller placebo. Resultaterne viste, at personerne, som fik lion’s mane, havde bedre resultater på hukommelsestestene end dem, der fik placebo. Effekterne af lion’s mane blev bedre jo længere de tog det, men hukommelsesevnen faldt efter, at de stoppede med at tage det (2).
Lions mane for nervesystemet og hjernens sundhed
Forskning pågår omkring lion's mane og sygdomme som slagtilfælde, Parkinsons sygdom, Alzheimers sygdom og depression. Selvom der endnu ikke er tilstrækkelige beviser fra mennesker, har forsøg på dyr vist lovende resultater. For eksempel har svampen hjulpet med at reducere skader efter slagtilfælde hos rotter og forbedret symptomer hos rotter med Parkinsons sygdom (3). Selvom svampen ser lovende ud for hjernens sundhed og nervefunktionen, er der behov for mere forskning for at forstå dens præcise effekter og hvordan den kan anvendes sikkert og effektivt hos mennesker.
Lions mane som kosttilskud
Hvis man ønsker at drage fordel af Lions Manes mange fordele, så er det gennem kosttilskud med lion’s mane. Det vigtigste at kigge efter, når du vælger et kosttilskud med lion’s mane, er mængden af de aktive stoffer polysakkarider og betaglukaner. De skal indeholde en høj mængde af begge for, at du kan drage optimal fordel af dens egenskaber. Det mest almindelige er at bruge ekstrakt fra frugtkroppen i kosttilskud for at opnå et så højt og biotilgængeligt indhold som muligt.
Kosttilskud med lion’s mane bruges oftest i perioder med stress og når der kræves koncentration. Mange vælger at tage lion’s mane i forbindelse med en stressende periode på arbejdet, ved studier inden en svær eksamen, eller når man føler, at man ønsker at booste fokus ekstra.
Referenser:
1,2. Koichiro Mori, Satoshi Inatomi, Kenzi Ouchi, Yoshihito Azumi, Takashi Tuchida. 2009. Forbedrende effekter af svampen Yamabushitake (Hericium erinaceus) på let kognitiv svækkelse: en dobbeltblind placebo-kontrolleret klinisk forsøg. (Hentet 2024-03-01)
3. I-Chen Li, Li-Ya Lee, Tsai-Teng Tzeng, Wan-Ping Chen, Yen-Po Chen, Young-Ju Shiao, Chin-Chu Chen. 2018. Neurosundheds egenskaber ved Hericium erinaceus mycelium beriget med Erinaciner. (Hentet 2024-03-01)