Hvad er PMS, og hvordan kan man lindre symptomerne?
PMS er noget, mange kvinder lever med. Symptomer på PMS er sådan nogle, de fleste af os gerne vil undgå ? som irritation, kraftesløshed og angst. Normalt er der ting, du selv kan gøre for at lindre symptomerne på PMS. Lær mere om, hvad PMS er, og hvordan du bedst kan hjælpe dig selv igennem generne!
At have PMS betyder for mange et nedsat humør og vanskelige humørsvingninger.
Hvad er PMS?
PMS, som står for præmenstruelt syndrom, betyder, at humøret forværres dagene før du får din menstruation. Også fysiske gener som ømme bryster og at kroppen hæver kan forekomme. Forskellige måneder kan se forskellige ud ? nogle måneder kan du måske miste humøret lettere, og andre gange kan du opleve flere fysiske symptomer. Man kan blive mere irriteret, angstfuld eller opleve flere humørsvingninger. Nogle bliver trættere, har sværere ved at sove eller har behov for mere søvn. At blive lækkersulten og spise mere end normalt er også almindelige symptomer ved PMS. Ofte er der ikke brug for medicin for at behandle PMS, men det kan alligevel føles besværligt og svært. Derfor kan det være godt at vide, at der er ting, du selv kan gøre for at hjælpe med at lindre generne.
I menstruationscyklussen findes der to faser, den luteale og den follikulære. Den luteale fase indtræffer sædvanligvis efter ægløsning og varer omkring to uger ? hvilket betyder, at dem, der har PMS, oplever det inden for den luteale fase af cyklen. Nogle oplever PMS fra teenageårene, men sædvanligvis er man over 30 år, når man begynder at mærke PMS. Hvis man har født børn, kan generne, der kan opstå ved PMS, blive værre. PMS-symptomerne stopper derefter helt ved overgangsalderen, når menstruationen ophører. (1)
Hvornår får man PMS?
PMS begynder sædvanligvis op til en uge før menstruation og forsvinder derefter helt eller aftager på menstruationens første dag. Nogle oplever, at symptomerne er til stede dag to og tre af menstruationen. Det er heller ikke usædvanligt at have gener under ægløsning, og i nogle tilfælde kan PMS strække sig fra ægløsning frem til starten af menstruationen. (1)
Hvorfor får man PMS?
Man ved stadig ikke, hvorfor man får PMS. De, der har forsket på emnet, tror, at man kan have en øget følsomhed over for de stoffer, der dannes ved nedbrydningen af progesteron, og at man så får PMS. Niveauerne af progesteron stiger ved ægløsning og falder, forudsat at man ikke bliver gravid, efter cirka to uger ? altså på samme tidspunkt som PMS kan indtræffe. (1)
Der forskes stadig for at afklare, hvorfor man får PMS. Der findes studier, der har vist en sammenhæng mellem faldende østrogenniveauer, som opstår i den luteale fase af menstruationscyklen, med ændringer i serotoninaktivitet. Serotonin har en indvirkning på vores velbefindende, og et nedsat serotoninniveau kunne bidrage til de emotionelle og adfærdsmæssige ændringer, der opstår ved PMS. Der er dog brug for mere forskning på området for at klarlægge sammenhængen mellem hormonelle ændringer og serotoninaktivitet ved PMS.
Andre hormonelle gener og sygdomme
Der findes andre hormonelle gener, som nogle af os oplever, som er mest udtalte omkring tiden for PMS eller menstruation. PMDS minder om PMS og står for præmenstruelt dysforisk syndrom. De symptomer, der opstår ved PMDS, er ofte psykiske og kan påvirke tilværelsen meget for den ramte. Nogle oplever symptomerne ved PMDS som de symptomer, der opstår ved depression eller angst. Den største forskel mellem PMS og PMDS er, at symptomerne ved PMDS aftager, når menstruationens første dag indtræffer, og ofte er helt væk efter menstruationens sidste dag. (1) Udover PMDS findes der flere forskellige typer af hormonelle gener og sygdomme, som kvinder kan rammes af. En sygdom, der undertiden nævnes i forbindelse med menstruationscyklussen, er endometriose, hvor det typiske symptom er kraftig smerte ved menstruation. Sygdommen indebærer, at livmoderslimhinde eller celler, der ligner livmoderslimhindeceller, findes andre steder end indeni livmoderen. Endometriose kan ikke helbredes, men de fleste ramte har brug for behandling. (2) Symptomer for hormonelle gener kan variere og se forskellige ud fra person til person. Hvis du er bekymret, er det altid bedst at rådføre sig med en læge, da det er den sikreste måde at finde ud af, hvilken eventuel behandling eller lindring, der kan passe til dig og dine individuelle behov. Hvis man oplever, at man har så store problemer med PMS, at det påvirker hverdagen, er det også bedst at kontakte sundhedsvæsenet.
Hvordan kan man lindre PMS-gener?
PMS er noget, der rammer mange kvinder ? så meget som 30 procent af alle dem, der har menstruation, har PMS. (3) Det er også noget, den ramte vil skulle leve med indtil overgangsalderen ? PMS er dermed en relativ stor del af mange kvinders liv. Hvis du selv har PMS, er der flere ting, du selv kan gøre for at hjælpe med at lette generne. Påvirker generne din hverdag, er det altid bedst at henvende sig til en læge eller gynækolog.
Track din cyklus for at forstå dine behov
At holde øje med dine PMS-symptomer kan gøre det lettere at tilpasse din hverdag efter dine symptomer, planlægge aktiviteter, der lindrer symptomerne, og undgå ting, der kan bidrage til mere stress. PMS kommer regelmæssigt, så ved at tracke din menstruationscyklus kan du lære at genkende, hvilke symptomer du får ved PMS, og hvornår den vil indtræffe. At skrive de aktuelle dage fra menstruationens første dag til næste menstruations første dag i en kalender eller tage hjælp af en app, der tracker din menstruationscyklus, kan være en hjælp. For nogle hjælper det at skrive ned, hvilke symptomer der indtræffer hvilken dag i cyklen. Hvis du har PMS, kan du skrive ned den første dag, du mærker din PMS, og notere dine symptomer og dit velbefindende dag for dag. Du kan også medtage detaljer som søvn og kost - har det været godt eller dårligt? Måske opdager du efter en tids tracking, at dine symptomer er værst på samme dag i cyklen hver måned. Har du det nedskrevet eller bliver mindet om det gennem en app, kan det være lettere at huske at være ekstra sød ved dig selv den dag.
Juster omkostningerne efter din cyklus
At spise mad, der får dig til at føle dig godt tilpas, kan hjælpe med at lindre ubehag. I menstruationscyklusens luteale fase, der omfatter præmenstruelt syndrom for nogle, kan mad rig på magnesium, zink og B-vitaminer hjælpe med at genoprette kroppen. Gennem hele menstruationscyklussen ændres behovet for, hvad vi har brug for - og ved at tilpasse kosten efter menstruationscyklens forskellige faser kan de hormonelle ubehag mindskes. Et kosttilskud, der er blevet populært blandt kvinder med svær PMS, men også blandt kvinder i overgangsalderen, er aftenlysolie. GLA Evening Primrose Oil EKO er naturligt rig på GLA og linolsyre, som er to umættede fedtsyrer fra omega-6. Linolsyre er en essentiel fedtsyre, der skal tilføres gennem kosten, da kroppen ikke selv kan producere fedtsyren. Derudover oplever mange, at aftenlysolie kan hjælpe med at lindre hormonel acne, som kan opstå ved PMS, ved at påføre olien direkte på problemområdet.
Tip! Læs mere om, hvordan du tilpasser kosten efter din cyklus i 'Spis efter din menstruationscyklus for hormonel balance'.
Tillskott som kan hjälpa vid PMS-besvär
Søvn og restitution
At få tilstrækkelig søvn og restitution er vigtigt for dem, der har PMS. Det er ikke helt ualmindeligt at opleve problemer med søvn under PMS, og for dem, der oplever problemer med søvnforstyrrelser eller andre vanskeligheder omkring søvn, er det ekstra vigtigt at få hjælp eller lindre symptomerne på den måde, man kan. Problemet blev bemærket i en undersøgelse - man havde bemærket, at visse kvinder får problemer med netop søvnkvaliteten under PMS, primært i den luteale fase af menstruationscyklussen. Derfor ønskede man at undersøge, om søvnproblemer ved PMS kan mindskes ved hjælp af yoga. Undersøgelsen undersøgte 62 kvinder, hvor den ene halvdel fik lov at dyrke yoga, og den resterende gruppe, der blev brugt som kontrolgruppe, dyrkede ikke yoga. På baggrund af undersøgelsen kunne man derefter konkludere, at yoga mindskede søvnforstyrrelser hos deltagerne med PMS, og som følge af de reducerede søvnforstyrrelser kunne man se en forbedret effektivitet af søvnen hos deltagerne. Hvis du oplever søvnforstyrrelser under PMS, kan det derfor være værd at se, om yoga kan forbedre søvnen - men da vi er forskellige, er der ingen garantier for, hvad der kan hjælpe med at imødekomme dine behov. At prøve sig frem, lære at kende sine egne symptomer og på den måde lære mere om sine egne behov, kan være det første skridt mod en bedre trivsel. At være opmærksom på ændringer, der opstår, både fysisk og psykisk, i hele cyklens forløb, kan også hjælpe med at forstå, hvad man skal gøre for at forsøge at skabe en mere generel hormonel balance.
Tip! I 'Vil du komme i gang med yoga? Få de bedste tips!' findes yogaøvelser, der passer både til begyndere og dem, der er mere erfarne.
Fysisk aktivitet
At træne med lav intensitet, gå ture eller dyrke motion, der ikke belaster kroppen for hårdt, kan hjælpe nogle med PMS, men det er vigtigt at lytte til, hvad der passer lige netop dig og dine behov. For dem, der træner, kan det hjælpe at spore sin menstruationscyklus for at få et klart billede af, hvordan ens trivsel påvirker ens muligheder for træning under PMS og andre dele af cyklussen. Måske skal du lytte til din krop og ikke presse dig selv for hårdt visse dage om måneden, mens du på andre tidspunkter i cyklussen kan træne mere intensivt. Her kan du lære mere om træning og kost i din menstruationscyklus! Her kan du læse mere om, hvordan du kan træne efter din menstruationscyklus.
Referencer
1. 1177. PMS och PMDS. 2023. (Hämtad 2024-02-10)
2. 1177. Endometrios. 2022. (Hämtad 2024-02-10)
3. RFSU. PMS och PMDS. 2024. (Hämtad 2024-02-10)
4. Ghafoureh Ghaffarilaleh, Vahid Ghaffarilaleh, Zeinab Sanamno, Mahin Kamalifard, Leila Alibaf. 2019. Effects of Yoga on Quality of Sleep of Women With Premenstrual Syndrome. (Hämtad 2024-02-13)