Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring | Ambassadører

Hvordan påvirker taurin kroppen?

Aminosyren taurin forekommer i mange af kroppens væv og kan produceres af kroppen selv. Taurin hjælper blandt andet til med hjerterytme og mineralbalance.

  • Hvad gør taurin i kroppen?
  • Hvem har brug for taurin?
  • Er taurin farligt?

Hvad er taurin?

Taurin er en ikke-essentiel aminosyre, hvilket betyder, at kroppen kan producere den selv. Derfor er vi ikke lige så afhængige af at få den gennem kosten. Taurin indgår ikke i proteiner, som mange andre aminosyrer gør, men forekommer i fri form i musklerne og vævet. Taurin findes ellers primært i madvarer fra dyreriget. Også vores zinkniveauer kan påvirke taurinniveauerne, og derfor indtages taurin fordelagtigt sammen med zink.

Tillskott med taurin

 
Taurin 500
 
Core Taurine
 
Taurin

Hvordan taurin fungerer er ikke helt afklaret endnu, men man er indtil videre kommet frem til, at aminosyren har flere vigtige funktioner i kroppen. Den sikrer blandt andet, at mineralbalancen er på et godt niveau, og det menes at den har antioxidative egenskaber, der beskytter cellerne fra oxidativ stress. Taurin er også med til at regulere hjerterytmen, hvilket hænger sammen med mineralbalancen. En forstyrret balance af kalium og calcium i hjertemusklen er nemlig ødelæggende for hjertets slåkapacitet. Her er taurin ekstra vigtigt, så reguleringen fungerer som den skal. Mineralbalanceringen påvirker også musklernes normale funktion. Mange mineraler samt vandmængden påvirker nemlig musklernes evne til kontraktion og afslapning.

Taurin og ældning

I takt med at vi ældes, gennemgår kroppen forandringer og studier (1) viser, at taurinindholdet i blodet falder med alderen hos både mennesker og dyr. Nogle studier antyder, at taurintilskud kan være forbundet med forbedrede energiniveauer og positive effekter på forskellige kropsfunktioner, og menes desuden at kunne forlænge levetiden hos mus og forbedre deres livskvalitet. (2) Taurin kan altså potentielt virke på flere måder i vores krop med hensyn til cellernes funktion og ældning, dog er yderligere forskning påkrævet på dette område.

Hvem har brug for taurin?

Taurin dannes, som sagt, i kroppen selv, og derfor findes der i dag ingen kostanbefalinger omkring denne aminosyre. Mennesket er unikt blandt dyrene, når det kommer til selv at kunne danne taurin. I kosttilskud findes taurin både i pulverform, tabletform og som ingrediens i forskellige energidrikke. Trods navnet produceres taurin syntetisk, og ikke fra tyre som mange har troet tidligere.

Er taurin farligt?

Taurin er ofte blevet fremhævet i medierne, når unge personer er kommet til skade af energidrikke, og man har da delvist givet taurinen skylden. Der findes dog ingen studier, der har bevist nogen risici ved at indtage ekstra taurin, så længe man følger anbefalingerne på produktet. Energidrikke indeholder dog mange opkvikkende stoffer, som man bør være forsigtig med, hvis man er ung eller sensitiv overfor disse stoffer.

Referencer

1,2. Singh P, Gollapalli K, Mangiola S, Schranner D, osv. 2023.  Taurine deficiency as a driver of aging. (Hentet 2023-12-08)

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej