Hvordan påvirker træning din krop?
Vi kan ikke komme udenom, at motion er godt for helbredet på alle tænkelige måder. Regelmæssig motion og styrketræning gavner vores hjerte og vores vægt, det styrker vores led, immunforsvar, og så afhjælper det søvn og godt humør!
- Konditionstræningens helbredseffekter
- Styrketrænings helbredseffekter
Konditionstræningens helbredseffekter
Fysisk aktivitet holder kroppen stærk og sund.
Den mest kendte effekt af konditionstræning er dens bidrag til hjerte-kar-sundheden. Når vi får pulsen op, skal hjertet kæmpe for at forsyne kroppen med iltet blod i et hurtigere tempo, da iltforbruget stiger. Dette kan ses som en styrkeøvelse for hjertet, fordi det er en muskel, der kan trænes stærkere. Et stærkt hjerte kan lettere og med mindre indsats pumpe blod til kroppen, hvilket bidrager til en nedsat modstand i arterierne. Dette bidrager igen til en reduktion af blodtrykket, hvilket er positivt for hjerte-kar-sundheden. Det anbefales, at du træner i mindst 30 minutter ad gangen, for at bidrage til denne hjertestyrkende effekt. Udover dets bidrag til hjertets styrke, kan konditionstræning også være med til at forbedre iltoptagelsen i cellerne, hvilket kan hjælpe kroppen med lettere at tage sig af blodfedt.
- Kan være med til at styrke hjertet.
- God ved vægttab.
- Kan hjælpe dig med at sove bedre.
Konditionstræning
Derudover bidrager konditionstræning til en øget insulinfølsomhed, hvilket gør, at vi ikke skal bruge så meget insulin for at få en effekt. Konditionstræning kan med andre ord være med til at mindske risikoen for type 2-diabetes, som skyldes, at kroppen ikke reagerer ordentligt på insulinsignaler.
Konditionstræning med lav intensitet kan også hjælpe dig, der forsøger at tabe dig, hvilket skyldes, at det er medvirkende til, at fedt i højere grad omdannes til kropsbrændstof end ved højintensiv træning. Træner du for intensivt, bruger kroppen hovedsageligt hurtig energi i form af hurtige kulhydrater, som er med til at forbrænde mindre fedt. Lange gåture og cykling kan derfor være positivt for dem, der gerne vil tabe sig.
Hjernen kan også påvirkes positivt af fysisk aktivitet, og blandt andet bidrager træning til frigivelse af signalstoffer som dopamin og serotonin. Dopamin er et rigtig feel-good-hormon, der for eksempel har betydning for motorik, følelsesmæssige oplevelser og humøret. Mens serotonin er et signalstof, der blandt andet påvirker søvn, appetit og humør. Derfor træner mange mennesker for at stresse ned, føle sig gladere og for at kunne sove bedre.
Undersøgelser tyder også på, at konditionstræning kan bidrage til en reduceret risiko for osteoporose (knogleskørhed), fordi det kan bidrage til øget knogletæthed. Hvis det er den effekt, du leder efter, bør du dog overveje at styrketræne, fordi den træningsform ser ud til at have størst indflydelse på bentætheden og benstyrken.
Styrketrænings helbredseffekter
Styrketræning kan bidrage positivt til knoglesundheden.
Styrketræning fører ikke kun til flere muskler og styrke, men menes også at kunne øge knogletætheden. Det kan skyldes, at ekstra vægt sandsynligvis kan få knoglecellerne til at migrere til det område, der er udsat for ekstra stress, hvor de kan bidrage til knogledannelsen. En af knoglecellernes opgaver er at bidrage til dannelsen af kollagen, som er et fiberprotein af stor betydning for stabilitet og styrke i vores væv. Kollagen er også vigtigt for vores led, da det er en del af brusken.
Muskler kan være positive på mange måder, og det er for eksempel med til at mindske risikoen for skader, fordi de giver støtte til kroppen. Styrketræning kan også være med til at styrke musklerne i svage led, som ellers kan gøre ondt. Derudover er muskler godt for kropsholdningen, hvilket er vigtigt for at holde mange ryg- og muskelproblemer væk.
- Kan bidrage positivt til knoglesundheden.
- Muskler hjælper med at reducere risikoen for skader.
- Muskler øger kroppens energiforbrug.
Styrketræning
Derudover kan muskler bidrage til vægten. Det skyldes, at musklerne forbruger meget energi, og en større muskelmasse kan derfor være vigtig for dig, der gerne vil tabe dig, eller som ønsker at bevare din nuværende vægt.
Derudover kan styrketræning bidrage til mange af de sundhedsmæssige fordele ved konditionstræning, og kan fx også have betydning for søvn, glædesfølelse og motorik. Der er også forskning, der tyder på, at fysisk aktivitet kan bidrage til immunsystemets funktion. Hvordan, er der endnu ikke videnskabelig evidens for, men en teori er, at det fremmer aktiviteten af immunceller, som kan hjælpe med at bekæmpe bakterier.