Træning og fedtforbrænding
Hvilken træningsform er bedst, hvis man vil forbrænde fedt? Det kan være svært at vide, hvad der er sandt i junglen af træningstips. I denne artikel gennemgår vi forskellige træningsformer og hvor effektive de er i forhold til fedtforbrænding.
Konditionstræning for fedtforbrænding
Konditionstræning kan opdeles i to underkategorier: lav- til middelintensiv træning, som en rolig løbetur, en powerwalk eller en let gruppetræningstime - og højintensiv træning. Vi starter med at kigge på, hvordan middelintensiv træning påvirker forbrændingen.
Når du træner med lavere intensitet, det vil sige at pulsen kun stiger til 50-65 % af din maks puls, anvender kroppen fedt som sin primære energikilde. Ved højintensiv træning er det derimod glykogen, som kommer fra kulhydrater, der bruges. Ønsker man at forbrænde så meget fedt som muligt, lader det til, at lav- eller middelintensiv træning ved første blik er det bedste valg.
Hvis man dog ser nærmere på kroppen efter en afsluttet træningssession, skifter energikilden. Har du hovedsageligt brugt fedt under træningen, skifter kroppen til at bruge glykogen og omvendt. Derfor er lavintensiv træning for fedtforbrænding sandsynligvis ikke så effektiv, som man tidligere troede, men en fordel kan være, at du ofte kan holde dig aktiv længere under lavintensiv træning end under højintensiv, og på den måde forbrænde en del kalorier. Du kan også effektivisere din forbrænding med et kosttilskud, der fokuserer på fedtforbrænding.
Er det bedre at træne før morgenmad?
Det virker ikke som om, kroppen forbrænder væsentligt mere ved træning på tom mave før morgenmad. Forbrændingen ser ud til at være stort set lige høj, selvom du træner om aftenen, hvilket kan være en trøst for dig, der har svært ved at stå op om morgenen.
Højintensiv INTERVALtræning for fedtforbrænding
Ved højintensiv træning, det vil sige at pulsen ligger på cirka 70-80 % af maks puls, er det kulhydrater, som står for den primære energiforsyning. At nedbryde fedt fra kroppens fedtlagre er en forholdsvis kompliceret proces, der tager tid. Når kroppen arbejder hårdt, hurtigt og med høj intensitet, er der ikke tid til denne indviklede proces, så kroppen må vælge en hurtigere brændstofkilde, nemlig kulhydrater. Kulhydrater lagres i muskler og lever i en form, der kaldes glykogen og dette fungerer som hurtig energi til hård træning. Derimod ser det ud til, at det hovedsageligt er fedt, der forbrændes efter, at du har afsluttet træningen.
Tips! Du kan booste din højintensive træning endnu mere ved at tage kosttilskud, der både giver energi og hjælper dig med forbrændingen, som vores kapsel BURN.
En højintensiv træningssession er ofte kort og effektiv, hvilket passer mange, der forsøger at få hverdagen til at gå op. Intervaltræning går ud på, at du arbejder i et meget anstrengende tempo i en kort periode, hviler og derefter arbejder igen. Du kan for eksempel løbe 100 meter i højt tempo, gå 50 meter og løbe 100 meter igen, eller cykle med høj intensitet i et minut og hvile 30 sekunder.
Højintensive sessioner er fordelagtige for fedtforbrænding, da energiforbruget påvirkes af, hvor intensivt du arbejder - jo hårdere arbejde, desto mere forbrænding. Det har også vist sig, at kroppen har en øget forbrænding på 5-15 % i op til 48 timer efter en højintensiv session, hvilket betyder, at kroppen arbejder videre med forbrænding og stofskifte, selv når du hviler. Dette skyldes sandsynligvis, at træningen stimulerer udskillelsen af visse typer hormoner, som bidrager til frigivelsen af fedt fra fedtcellerne. Når fedtet er frigivet, kan det derefter bruges som energi i stedet for at blive lagret.
Tips! En populær måde at træne både hurtigt og effektivt på er med intervaller i form af HIIT, High Intensity Interval Training.
Tilskud til fedtforbrænding
Styrketræning og fedtforbrænding
Styrketræning med vægte eller med egen krop som redskab har fordele for både fedtforbrænding og livskvalitet. Ved at styrke musklerne kan du forebygge belastningsskader, reducere problemer med holdningen og naturligvis klare hverdagens opgaver betydeligt bedre.
Anstrengelsen i forbindelse med styrketræning gør, at musklerne forbruger energi, hvilket selvsagt er positivt, når du ønsker at øge din energiomsætning for at tabe dig. Derudover øger styrketræning din muskelmasse, og dette gør, at din samlede stofskifte også stiger, selv når du hviler. Det bedste er at turde træne med tunge vægte, men du kan også lave højintensiv træning med lettere vægte for at få pulsen op.
Vær opmærksom på at når stofskiftet stiger, vil din sult også øges. Jo mere du træner, desto mere har du brug for at spise, men prøv ikke at overspise, hvis dit mål er vægttab. Spis gerne langsomme kulhydrater for at få energi og kombiner det med meget proteinrig mad, da det både hjælper med muskelopbygningen og holder dig mæt længere.