Kost for bedre ledsundhed
Hvilken forbindelse er der mellem leddenes sundhed og kost, og hvilke fødevarer bør vi egentlig spise for at holde vores led så sunde som mulige? Læs mere i denne artikel!
- Sådan påvirker kosten vores ledsundhed
- Fødevarer der understøtter ledsundhed
- Kosttilskud til ledsundheden
- Livsstil for god ledsundhed
Frugt og grønt samt omega-3-rig laks er eksempler på fødevarer, der er gavnlige for vores led.
Sådan påvirker kosten vores ledsundhed
Den næring, vi får igennem vores kost, hjælper med at opbygge hele vores krop, herunder vores knogler, muskler og led. Det vi spiser spiller derfor en stor rolle både for vores generelle sundhed og for vores led. Ved at spise en varieret kost med masser af frugt og grønt, sunde fedtstoffer, fibre og protein kan vi imødekomme kroppens behov for næringsstoffer og dermed fremme vedligeholdelsen af stærke, sunde og bevægelige led gennem hele livet. I denne artikel kan du lære mere om fødevarer og kosttilskud, der er særligt interessante i forhold til ledsundhed.
Fødevarer der understøtter ledsundhed
Som tidligere nævnt er en kost rig på frugt og grøntsager, sunde fedtstoffer og kulhydrater samt fibre og protein vigtig for både din generelle sundhed og dine leds sundhed. Dette sikrer, at du får de vigtige vitaminer, mineraler og antioxidanter, du har brug for, for at din krop kan fungere optimalt. Der findes dog nogle fødevarer og stoffer, der er særligt kendt i forbindelse med ledsundhed, og som du med fordel kan spise mere af. Læs mere om dem nedenfor!
Her kan du læse om:
- Hyben
- Ingefær
- Gurkemeje
- Hvidløg
- Fed fisk
Hyben er naturligt rige på flere vitaminer og mineraler. Blandt andet indeholder de meget vitamin C, som bidrager til produktionen af kollagen, et stof der understøtter bruskens funktion. Studier tyder på, at indtag af hyben kan bidrage til at mindske hævelse og øge bevægeligheden i leddene (1). Der er i dag ikke tilstrækkelig forskning til at kunne fastslå, at dette er tilfældet, men mange med ledproblemer oplever, at det hjælper at tilføje hyben til deres kost. Vil du inspireres til, hvordan du kan bruge hyben? Se denne opskrift på en lækker smoothie med hyben!
Ingefær har længe været populær både som ingrediens i madlavning og som ekstrakt til sundheden. I den asiatiske kultur har ingefær været brugt i tusindvis af år ved diverse lidelser for at dæmpe smerte og lindre inflammation. Dette menes blandt andet at skyldes ingefærens indhold af de aktive stoffer gingeroler, som er blevet flittigt studeret for deres påståede betændelseshæmmende effekt (2). Du kan nyde ingefærens egenskaber både frisk i madlavning og som ekstrakt i kosttilskud. Prøv denne rødbedesmoothie med frisk ingefær!
Gurkemeje er en anden fødevare, der ofte nævnes i forbindelse med ledsundhed. Gurkemeje er også et populært krydderi, især i det indiske køkken, hvor det har en lang tradition. For nylig er det også blevet studeret for sine mulige sundhedsmæssige fordele. Især stoffet curcumin - det aktive stof i gurkemeje - har gjort denne rod så berømt. Curcumin menes nemlig at have både antioxidative og betændelseshæmmende egenskaber. Det er blandt andet blevet undersøgt i forbindelse med knæartrose med interessante resultater (3). Nyd den sunde gurkemeje som krydderi eller som kosttilskud. Her kan du læse mere om gurkemeje.
Tip! Prøv gerne vores opskrift på en lækker og varmende guldmælk med gurkemeje og ingefær.
Hvidløg er ikke kun en værdsat smagsforstærker i retter, men anses også for at have flere positive egenskaber for vores helbred. Det gamle husmoderråd om at spise hvidløg ved forkølelse har været en velkendt kur i mange år. Selvom forskerne ikke er helt enige, er der studier, der tyder på, at hvidløg kan have en antiinflammatorisk effekt og dermed kan være godt til at mindske smerte og inflammation i leddene (4). Det skader derfor ikke at prøve at tilføje mere hvidløg til din kost, enten frisk eller via kapsler.
Fed fisk er en anden fødevare, du bør tilføje til din kost. Fed fisk er nemlig rig på flere næringsstoffer og sunde fedtsyrer, især omega-3-fedtsyren. Omega-3 er hovedsageligt kendt for sine vigtige egenskaber for hjerte og kar-systemet, men studier tyder også på, at den kan have antiinflammatoriske egenskaber, som kan være gode til at mindske hævelse og ømhed i leddene (5). Omega-3 findes primært i fede fisk som laks, makrel, sardiner og ørred. Planlæg gerne fisk på menuen flere gange om ugen - cirka 2-3 gange om ugen er passende ifølge Fødevarestyrelsen. Du kan også få omega-3 fra plantebaserede fødevarer som nødder og frø. Pistacienødder, mandler, hørfrø og chiafrø er eksempler på gode kilder til den sunde fedtsyre. En håndfuld nødder er derfor en fremragende mellemmåltid eller snack!
Tip! Læs mere om omega-3 i vores artikel her!
Produkttips:
Antiinflammatorisk kost og ledsundhed
Mange oplever, at en såkaldt antiinflammatorisk kost kan hjælpe med at forebygge og lindre ømme og stive led. En antiinflammatorisk kost baserer sig på at spise næringsrige fødevarer, der menes at reducere inflammationer, støtte immunforsvaret og holde blodsukkeret stabilt. Fokus ligger også på at opnå en god og sund tarmflora, da hele 80 % af immunforsvarets celler findes i tarmen. I vores artikel kan du lære mere om, hvad denne type kost indebærer, samt hvilke fødevarer der indgår.
Kosttilskud til ledsundheden
For at supplere kosten og booste din sundhed kan et kosttilskud være en god hjælp. Nogle stoffer, der er populære i forbindelse med led og bevægelighed, inkluderer blandt andet kollagen, MSM (svovl) og hyaluronsyre. Også magnesium, calcium og D-vitamin er vigtige stoffer, da de bidrager til at opbygge knoglestrukturen. Nedenfor får du tips til forskellige kosttilskud, hvis du vil tage godt vare på dine led!
Her kan du læse om:
- Kollagen
- MSM
- Hyaluronsyre
- Omega-3
- Calcium
- Magnesium
Kollagen er et stof, der findes i alt bindevæv i kroppen, hvor det hjælper med at opbygge strukturen i led, brusk og ledbånd. Det er altså en meget vigtig bestanddel for at vores led skal forblive sunde. Blandt andet har stoffet været involveret i flere studier om at bevare leddenes sundhed og modvirke blandt andet slidgigt (6). Kosttilskud med kollagen fås både som kapsler, pulver og i flydende form. For at booste produktionen af kollagen yderligere kan du med fordel kombinere det med et tilskud af vitamin C, som bidrager til normal kollagenproduktion.
MSM er en naturlig kilde til svovl, som findes naturligt i blandt andet muskler, hud og skelet. Det er også en vigtig bestanddel i kollagen, som opbygger brusk og led.
Hyaluronsyre er et stof, der naturligt findes i ledvæsken, hvor det samarbejder med kollagen og MSM. Ledvæsken fungerer som smøremiddel inde i leddene og gør, at de kan bevæge sig friktionsfrit. Den bidrager også med næring til cellerne i ledkapslen.
Omega-3 er mest kendt for sine gavnlige egenskaber for hjerte og kar, men denne sunde fedtsyre menes også at kunne bidrage til at mindske inflammationer og smerte i leddene ifølge visse studier (7).
Mineralet calcium opbygger skelettet og tænderne. Fra 30-årsalderen begynder nedbrydningen af calcium i knoglerne, hvilket betyder, at vi har brug for en større mængde fra kosten eller kosttilskud. Kombinér gerne med et tilskud af magnesium, da dette stof bidrager til optagelsen af calcium.
Magnesium er et vigtigt mineral, der har flere funktioner i kroppen, blandt andet bidrager det til at opretholde en normal knoglestruktur. Det hjælper desuden med at sikre, at optagelsen af calcium forbliver på et godt niveau.
Kosttilskud til leddene:
Livsstil til en god ledsundhed
En god ledsundhed omfatter mange forskellige aspekter, hvor kosten, som vi har nævnt, spiller en stor rolle. Men for at vores led skal kunne have det så godt som muligt, er det også vigtigt, at vi er fysisk aktive og bevæger os i hverdagen. Bevægelse gør, at leddene forbliver stærke og forebygger, at ledproblemer opstår. Det er også vigtigt at tænke på, at leddenes funktion ændrer sig, når vi ældes, og at vi kan have behov for at foretage visse ændringer i vores livsstil, efterhånden som vi bliver ældre. Her kan du læse mere om, hvordan bevægelse påvirker vores ledsundhed, og her kan du læse om, hvad der sker med vores led, når vi ældes.
Referenser:
- Marc Cohen. 2012. Rosehip - an evidence based herbal medicine for inflammation and arthritis. (Hentet 2021-09-27)
- Naheed Aryaeian, Farhad Shahram, Mahdi Mahmoudi, Hajar Tavakoli, Bahman Yousefi, Tahereh Arablou, Sahar Jafari Karegar. 2019. The effect of ginger supplementation on some immunity and inflammation intermediate genes expression in patients with active Rheumatoid Arthritis.. (Hentet 2021-09-22)
- James W Daily, Mini Yang, Sunmin Park. 2016. Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials.. (Hentet 2021-09-22)
- Seyedeh Parisa Moosavian, Zamzam Paknahad, Zahra Habibagahi, Mohammadreza Maracy. 2020. The effects of garlic (Allium sativum) supplementation on inflammatory biomarkers, fatigue, and clinical symptoms in patients with active rheumatoid arthritis: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. (Hentet 2021-09-28)
- Ifigenia Kostoglou-Athanassiou, Lambros Athanassiou, Panagiotis Athanassiou. 2020. The Effect of Omega-3 Fatty Acids on Rheumatoid Arthritis. (Hentet 2021-09-29)
- Teresa Figueres Juher, Esther Basés Pérez. 2015. An overview of the beneficial effects of hydrolysed collagen intake on joint and bone health and on skin ageing. (Hentet 2021-09-29)
- Ifigenia Kostoglou-Athanassiou, Lambros Athanassiou, Panagiotis Athanassiou. 2020. The Effect of Omega-3 Fatty Acids on Rheumatoid Arthritis. (Hentet 2021-09-29)