Mad og kosttilskud under graviditet
Under en graviditet kan der opstå mange spørgsmål vedrørende kost – hvad skal en gravid spise, hvor meget og hvilke kosttilskud kan være relevante? Her har vi samlet en masse råd og tips til hvirvelvindstiden som gravid.
Få de rigtige næringsstoffer, når du er gravid.
Mad til gravide
Det vigtigste er at spise god, nærende mad, der indeholder de vitaminer, mineraler og andre stoffer, som kroppen har brug for, når den skal producere et nyt menneske. Graviditet betyder et øget ernæringsbehov på omkring 200-400 kalorier om dagen, afhængig af hvilket trimester du er i, og hvordan kosten så ud før. Dette er selvfølgelig også påvirket af, hvor meget du træner, men da mange kvinder reducerer intensiteten af deres træning under graviditeten, stiger kaloriebehovet ikke så meget. Det er ikke tilrådeligt at gå på slankekur under graviditeten, ligesom det heller ikke er tilrådeligt at spise ubegrænset usund mad.
Kosttilskud til gravide
Det er altid godt at rådføre sig med din jordemoder om din kost, og hvilke stoffer der eventuelt skal genopfyldes gennem kosttilskud, men her har vi samlet nogle generelle råd om stoffer, som mange kvinder har brug for under graviditeten.
Folsyre
Kvinder, der planlægger at blive gravide eller er gravide, anbefales af Fødevarestyrelsen at tage 400 mg folinsyre dagligt, da folinsyre har en række vigtige roller i fosterets udvikling. Folat og folinsyre er forskellige former for det samme B-vitamin og er nødvendige for cellestofskiftet og for dannelsen af røde blodlegemer. Folat findes naturligt i kosten, for eksempel i linser, bønner, bælgfrugter og mørkegrønne bladgrøntsager, men mange kvinder får for lidt af dette vigtige stof i forhold til, hvor meget der skal til under graviditeten. Folinsyre er et kunstigt fremstillet folat, som er nemmere for kroppen at optage. I alvorlige tilfælde fører mangel på folat til anæmi og kan føre til, at fosteret ikke udvikler sig normalt under graviditeten og har rygmarvsbrok.
Jern
Jern er vigtigt for blandt andet dannelsen af røde blodlegemer, og mangel på jern kan føre til anæmi for både mor og foster. Mødrecentret tager løbende blodprøver for hæmoglobin for at forebygge jernmangel og anbefaler, hvilken type jerntilskud, der kan være relevant, hvis hæmoglobinværdien er for lav. Det er langt fra alle kvinder, der har behov for jerntilskud, og for høje jernværdier kan være giftige, så konsulter altid en jordemoder, inden du starter et ekstra indtag af jern. Fødevarestyrelsens anbefaling for jernindtag hos kvinder ser således ud:
Piger 14-17 år | Kvinder i den fødedygtige alder | Andre voksne | |
Den nødvendige mængde jern | 15 milligram | 15 milligram | 9 milligram |
Kalcium
Et andet mineral, som det er vigtigt at få nok af, er calcium, som blandt andet bidrager til udviklingen af barnets tænder og knogler. Calcium findes naturligt i mælkeprodukter og æg, men kan også tages som kosttilskud.
Flerumættet fedt
De flerumættede omega-3 fedtsyrer (hovedsageligt EPA og DHA) er nødvendige for, at fosteret kan udvikle sig normalt og forblive sundt. DHA er særlig vigtig for udviklingen af det ufødte barns hjerne og nervesystem. Flerumættede fedtsyrer findes blandt andet i fed fisk, rapsolie og valnødder. Ligesom med vitaminer og mineraler skal omega-3 fås gennem kosten, da kroppen ikke selv kan danne det.
Fisk og skaldyr er rige på både omega-3, D-vitamin, jod og selen, som kroppen har ekstra brug for under graviditeten, og derfor er det godt at spise fisk 2-3 gange om ugen. Hvis du er en af dem, der ikke spiser fisk så tit, kan du i stedet vælge tilskud af omega-3. Her kan du læse mere om det flerumættede fedt fra omega-3. Der er forskellige anbefalinger om, hvilke fisk der er gode at spise under graviditeten, så spørg din jordemoder om at være på den sikre side.
Laks er en god kilde til omega-3.
D-vitamin
D-vitamin hjælper kroppen med at optage kalk – derfor er det særligt vigtigt at få D-vitamin gennem kosten eller som kosttilskud. D-vitamin findes i fx fisk, æg og mælk. Solen er dog den største kilde til D-vitamin, da solens stråler får vitaminet til at dannes naturligt i huden. For meget sol er dog heller ikke godt i det lange løb, fordi det øger risikoen for forbrændinger, så det er vigtigt at solbade med måde selv under graviditeten.
Jod
Et andet vigtigt mineral er jod, som tilsættes vores salt på grund af vores jodfattige jord. Jod er vigtigt for både din og dit barns skjoldbruskkirtelfunktion. Vælg derfor et husholdningssalt, der er beriget med jod.