Mine sider
Mine sider
Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring | Ambassadører

Mineralerne, der bygger dig op

Mineraler er vigtige for, at vi har det godt, og de bidrager til at opbygge dele af vores krop. De er livsvigtige at levere, fordi vi ikke selv kan fremstille dem. For få mineraler kan give specifikke sygdomstilstande, men for store mængder fra kosttilskud kan også være skadeligt.

Frugter og grøntsager, der er rige på mineraler

Få den rigtige mængde mineraler gennem frugt og grøntsager.

Undersøgelser viser, at vi har reduceret mineralindholdet i jorden med 75 procent på 100 år og dermed kun har 25 procent tilbage. Planterne er ikke så nærende som før. Når vi køber mad, tjekker vi sjældent ingredienslisten for at se, hvilke mineraler vi får. Fødevareindustrien forarbejder vores mad for at give den bedre holdbarhed, tekstur og smag, men det får igen flere mineraler og andre næringsstoffer som vitaminer, antioxidanter og fibre til at forsvinde.

Vi rekommenderar

 
Selen 200
 
Jod+Tyrosin
 
Kalium+Magnesium
 
MultiMineraler
 
Kobber
 
Zink
 
Magnesium
 
Cal-Mag-Zink
 
Magnesium
 
Zink
 
Magnesium Plus
 
Kalium 750

Magnesium

Det måske mest kendte mineral er magnesium. Mange af os kender det, og mange bruger det. Det er blandt andet nødvendigt til produktion af protein, til omsætning af calcium og til normal nerve- og muskelfunktion. Hvis magnesium let skal optages af kroppen, skal du kigge efter letoptagelige former såsom magnesiumcitrat, magnesiummalat og magnesiumlaktat eller magnesium i ionisk form. Undgå magnesiumoxid, som næsten ikke kan optages overhovedet. Læs mere om magnesium.

Zink

Zink er et vigtigt mineral, der blandt andet virker anti-inflammatorisk. Zink er en del af over 300 enzymer i kroppen, der påvirker omsætningen af proteiner, kulhydrater, fedtstoffer, nukleinsyrer og visse vitaminer og mineraler. Zink er også forbundet med normal blodsukkerregulering. En grund til det er, at zink regulerer insulin. Zink er også forbundet med normalt blodtryk, hukommelse og indlæring samt modvirker oxidativ stress som igen er forbundet med vores aldring.

Når du leder efter kosttilskud med zink, er et tip at kigge efter dens chelaterede form, for eksempel zinkgluconat og zinkaspartam. At et mineral er chelateret betyder, at det er bundet til en aminosyre, og det forbedrer optagelsen.

Selen

Selen findes i jorden, dog er vores svenske jord fattig på selen og gør, at vi generelt får for lidt og kan så have behov for at spise en mere selenrig kost eller tage kosttilskud. Fisk, skaldyr og æg er de rigeste kilder til selen. Selen beskytter vores celler mod for tidlig ældning og hjælper med at styrke vores immunsystem. Hvide blodlegemer, som forsvarer kroppen mod infektioner, ser ud til at fungere dårligere, når der er for lidt selen i kroppen. Derudover bidrager selen til normal skjoldbruskkirtelfunktion og normal dannelse af sædceller.

Selen indgår i mange multimineral kosttilskud, men det er vigtigt at huske, at multimineral kosttilskud fremstillet uden for Sverige ofte indeholder mindre selen end optimalt. Det skyldes, at de ikke er tilpasset vores forhold.

Jern

Jern er nødvendig i små mængder, men er livsvigtigt. Jern er en del af hæmoglobin, det røde pigment i blodet, som transporterer ilt fra lungerne ind i blodet. Jern er også involveret i produktionen af dopamin, et hormon, der blandt andet påvirker vores muskelfunktion og vores humør. Jern findes i to forskellige varianter. Mennesker kan kun absorbere én variant kaldet hemojern. Alt ikke-hæmjern skal først omdannes, for at vi kan assimilere det. Det er kun omkring 5-10 % af alt det jern, vi indtager, vi er i stand til at optage, og det er primært animalske fødevarer, der indeholder den største andel af hemojern. Mellem mænd og kvinder er det anbefalede daglige indtag forskelligt. Mænd anbefales et indtag på 9 mg, mens kvinder i den fødedygtige alder anbefales et indtag på nærmere 15 mg. Dette skyldes, at kvinder regelmæssigt mister en lille mængde jern gennem menstruation. Selv gravide anbefales et højere indtag af jern i den sidste del af graviditeten, da jern er nødvendigt for fosterets udvikling. Jernmangel kan få os til at blive trætte, og det er for svært at koncentrere os. Hvis jernniveauet bliver meget lavt, kan vi risikere at lide af anæmi. Det betyder, at vi har for få røde blodlegemer i blodet, hvilket kan resultere i et svækket immunforsvar, og at vi bliver sløve med mere. Et jerntilskud kan være et godt alternativ og så bør du vælge det der indeholder jernfumarat eller jernkarbonat Tilskud med jernoxid har en dårligere optagelse i kroppen. Læs mere om jern.

Jod

Jod er forbundet med skjoldbruskkirtlen og har mange funktioner i kroppen. Det bidrager til den normale funktion af skjoldbruskkirtlen og er en del af det færdige skjoldbruskkirtelhormon. Jod bidrager til nervesystemets normale funktion, normal hudkvalitet og bidrager til et normalt energistofskifte. I Sverige har vi meget jodfattige landbrugsjorde, hvilket betyder, at vores bordsalt er beriget med jod, som også er vores største kilde til jod. For lidt jod kan få hormonproduktionen til at blive for lav, stofskiftet stoppe og vi bliver overvægtige. Fisk, skaldyr, alger, mejeriprodukter findes naturligt i jod. Det anbefalede daglige indtag af jod er 150 mcg pr. dag.

Chrom

Chrom er et populært supplement til dem, der ønsker at overvinde deres søde tand og tabe sig. Mineralet indgår i GTF, glucosetolerancefaktoren. GTF er et hormon, der udskilles samtidig med insulin, og styrer vævenes evne til at optage kulhydrater fra blodet. Chrom hjælper med at balancere blodsukkerniveauet, hvilket kan føre til nedsat sød trang. Chrom findes naturligt i luft, vand og jord. Du får krom gennem fisk, muslinger, kød, nødder, bælgfrugter og fuldkornsprodukter. Det anbefalede daglige indtag af chrom er 50 mcg for en voksen person. Chrommangel er meget sjælden, men for lidt indtag kan påvirke stofskiftet og insulinfølsomheden negativt. Læs mere om, hvordan krom påvirker din krop.

Mangan

Mangan er nødvendig for at stofskiftet kan fungere og indgår i flere proteiner. Der virker det som en antioxidant, der beskytter cellerne mod frie radikaler og oxidativt stress. Mangan får vi gennem det, vi spiser og hovedsageligt i fødevarer som nødder, te, havregryn, bladgrøntsager og fuldkornsprodukter. Også i drikkevandet. De nordiske ernæringsanbefalinger angiver ikke et anbefalet indtag (RI) for mangan, fordi der ikke er grundlag for at bestemme det. Tilskud med mangan kan være relevant, hvis du træner hårdt og meget og har et højere stofskifte.

Kobber

Kobber er et stof, der er nødvendigt i små mængder, men som er livsvigtigt. Det anbefalede indtag er lige under 1 mg pr. dag. For lavt indtag kan føre til anæmi. Det betyder, at antallet af røde blodlegemer er lavere end normalt, det samme symptom, som når jernindtaget er for lavt. Det skyldes, at kobber er en del af det enzym, der omdanner jern til den form, vi kan optage. Hvis vi så har for lidt kobber, kan denne omdannelsesproces ikke gennemføres. Kobber findes naturligt i fødevarer som skaldyr, indmad, bønner og fuldkorn. Du bør i højere grad undgå at overdosere kobber. Fordi kobber er et tungmetal, der kan lagres i kroppen, kan ekstreme doser forårsage kvalme og opkastning. Normale doser udgør ingen risici. Læs mere om kobber.

Kalcium

Calcium findes i vores tænder, frit i blodet og i vores knogler. Det er det mineral, som kroppen har mest af. Vi kan sammenligne vores skelet med en Kalcium. Overskydende frit calcium i blodet tilføres, og tages ud igen i tilfælde af underskud. Denne regulator styres af blandt andet D-vitamin, som vi også skal spise i tilstrækkelig mængde til, at vores calciumoptagelse kan fungere. Hvor meget der optages er også påvirket af hvor meget calcium vi allerede har i blodet. Hvis vi allerede har en stor forsyning af calcium, vil vi ikke optage så meget, som når vi har en lille forsyning. Det anbefalede daglige indtag af chrom er 800 mcg for en voksen person. Mejeriprodukter er vores største kilde til Kalcium. Spiser du ikke mælkeprodukter, kan et kalciumtilskud være godt. Kosttilskud er også populære blandt dem, der ønsker at tabe sig. Der er nemlig meget, der tyder på, at calcium kan reducere optagelsen af fedt i tarmen, og det kan derved bidrage til vægttab.

Kalium

Kalium bidrager til normal muskel- og nervefunktion og til nyrernes funktion. Det virker også sammen med mineralet natrium for at regulere blodtrykket. Natrium hjælper med at hæve blodtrykket, og kalium hjælper med at sænke det. Blodtrykket kan blive negativt påvirket af et for højt saltforbrug, derfor er det vigtigt at opnå en balance mellem dem. Det anbefalede daglige indtag for en voksen er mellem 3,1 og 3,5 mg kalium. Kartofler, bananer og de fleste frugter og grøntsager indeholder kalium, men det gør fisk også. Bivirkninger af kalium er ikke til stede ved normalt indtag. Ved ekstreme doser på 15 g eller mere kan det forårsage forstyrrelser i hjerterytmen. Læs mere om kalium.

Andre mineraler

Der er over 70 andre mineraler og sporstoffer, der spiller en afgørende rolle i at opbygge og vedligeholde din krop. Du kan få mange af dem gennem din kost, men du kan med fordel supplere en sund kost med et eller flere gode kosttilskud.

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej