Økologisk hudpleje - en guide
Økologisk og naturligt er blevet meget populært, når det kommer til mad og fødevarer, men trenden breder sig også til hudplejeprodukter. Flere og flere ønsker at undgå tilsætningsstoffer og kemikalier i deres hudplejeprodukter, men hvad er det egentlig, der adskiller økologiske produkter fra andre? Og hvordan ved man, at produkterne virkelig er økologiske? I denne artikel besvarer vi de mest almindelige spørgsmål.
- Hvad indebærer økologisk hudpleje?
- Forskellen mellem naturlig og økologisk?
- Vigtige certificeringer
Hvad er økologisk hudpleje?
For at forstå betydningen af økologisk hudpleje, og hvad der adskiller den fra almindelig hudpleje, skal man først kende til, hvad begrebet økologisk egentlig betyder. For at en råvare eller ingrediens kan kaldes økologisk, skal den være dyrket. Økologisk er nemlig en dyrkningsmetode, som karakteriseres ved, at der ikke må bruges kemiske bekæmpelsesmidler, sprøjtegifte eller kunstgødning i dyrkningen. Disse krav gælder både for fødevarer og hudpleje. Desuden skal ingrediensens oprindelse kunne verificeres for at kunne kaldes økologisk.
Et økologisk hudplejeprodukt indeholder derfor ingredienser, der er økologiske og miljømæssigt bæredygtigt dyrket. Nogle hudplejeprodukter er baseret udelukkende på økologiske ingredienser, mens andre produkter delvist er baseret på økologiske ingredienser. Når vi i denne artikel taler om økologisk hudpleje, refererer vi til produkter, der kun indeholder økologiske råvarer.
Der er flere ting der adskiller almindelig fra økologisk hudpleje. Den måske største forskel er, at økologiske produkter er baseret på fornybare råvarer, det vil sige råvarer, der ikke slipper op, da naturen kan gendanne dem. Almindelig hudpleje er ofte baseret på petroleum, det vil sige råolie, hvilket er en begrænset ressource. Desuden indeholder almindelig hudpleje ofte en række forskellige syntetiske stoffer, der fremstilles kunstigt, såsom mineralolie, PEG-stoffer, parabener, syntetisk duft, carbomer og silikoner.
Et hudplejeprodukt er sammensat af flere forskellige ingredienser, og som nævnt ovenfor er det ikke sikkert, at alle ingredienser er økologiske. Af denne grund taler man ofte om, hvor stor en andel af hudplejeproduktets indhold, der er økologisk. For at få et produkt, der er 100 % økologisk, skal produktet bestå udelukkende af økologiske råvarer. Konserveringsmidler, fortykningsmidler og emulgeringsmidler kan ikke dyrkes og er derfor ikke råvarer og kan af den grund ikke klassificeres som økologiske. Ønsker man et helt økologisk hudplejeprodukt, er det med andre ord vigtigt at vælge et produkt, der kun er lavet på økologiske råvarer, og det er her vigtigt at læse produktbeskrivelsen nøje.
Det er vigtigt at huske, at nogle råvarer ikke kan dyrkes økologisk. Sådanne råvarer inkluderer for eksempel vand og ler. Disse er helt naturlige, men da de ikke kan dyrkes, kan de heller ikke kaldes økologiske. Ingredienser som disse er helt naturlige, men produkter, der indeholder f.eks. vand eller ler, kan altså ikke markedsføres som 100 % økologiske. Produktet kan dog opretholde samme kvalitet som et 100 % økologisk produkt, og for at vurdere kvaliteten kan du bruge ingredienslisten til at finde ud af, hvad produktet faktisk indeholder.
Dette kendetegner økologiske hudplejeprodukter:
- Frie for bekæmpelsesmidler, kunstgødning, sprøjtegifte
- Frie for syntetiske stoffer
- Miljøvenlige
- Baserede på fornybare råvarer
Økologisk hudpleje
Hvad er forskellen mellem økologisk og naturligt?
Det kan være svært at vide, hvad der egentlig adskiller økologisk, naturlig og økologisk naturlig hudpleje. Økologisk hudpleje indeholder, som beskrevet ovenfor, økologisk dyrkede råvarer og er rene produkter uden kemiske stoffer. Naturlig hudpleje betyder, at produktet indeholder stoffer fra naturen. Dette betyder dog ikke, at stofferne er økologiske, som mange tror. I mange tilfælde er de det, men ikke altid.
For at tydeliggøre forskellen mellem økologiske og naturlige ingredienser kan man tage et æble som eksempel. Et konventionelt dyrket æble er helt naturligt, men da der anvendes bekæmpelsesmidler og kunstgødning under dyrkningen, er æblet ikke økologisk. Et økologisk dyrket æble er både naturligt og økologisk, da der ikke bruges kemikalier under dyrkningen. Med andre ord; at noget er naturligt indikerer kun, at det er et produkt, der forekommer naturligt i naturen, men det siger intet om dyrkningsprocessen.
Naturlige hudplejeprodukter kan indeholde alt fra vand og ler til planteekstrakter af forskellig art. Produkter, der indeholder naturstoffer, kan derfor ofte ikke klassificeres som økologiske, på trods af at indholdet er fuldstændig naturligt. Et produkt kan også indeholde en blanding af naturstoffer, som vand eller ler, og dyrkede, økologiske planter. Et sådant produkt er delvist økologisk, men kvaliteten er den samme som for et 100 % økologisk produkt. Et andet produkt kan indeholde 15 % økologiske ingredienser og 85 % syntetiske ingredienser. Ingen af disse produkter er altså 100 % økologiske, men kvaliteten af de to produkter er meget forskellig. Af denne grund er det vigtigt, at du læser ingredienslisten for at foretage din egen vurdering af produktets kvalitet. Længere nede i artiklen kan du læse mere om stoffer, du bør undgå.
For dig, der ønsker et så rent produkt som muligt, er det bedste at vælge produkter, der er både naturlige og økologiske. Et sådant produkt indeholder udelukkende økologiske ingredienser fra naturen. De råvarer, der indgår i produktet, forarbejdes i mindst muligt omfang, så deres naturlige indhold af fedtsyrer, antioxidanter, vitaminer og mineraler bevares. Desuden præges hele produktionen af miljøhensyn. De anvendte råvarer er fornybare, kan nedbrydes af naturen og er også økologisk dyrkede, hvilket betyder, at der ikke må anvendes kemiske midler som bekæmpelsesmidler eller kunstgødning. Økologiske, naturlige hudplejeprodukter er med andre ord bæredygtige set fra et miljøperspektiv.
Dette kendetegner naturlige, økologiske hudplejeprodukter:
- Indeholder stoffer fra naturen
- Frie for bekæmpelsesmidler, kunstgødning, sprøjtegifte
- Frie for syntetiske stoffer
- Bevarer indholdet af næringsstoffer og antioxidanter
- Miljøvenlige og fornybare råvarer
Hvorfor skal jeg vælge økologisk og naturlig hudpleje?
Økologiske, naturlige hudplejeprodukter er velegnede til dig, der ønsker at tilføre huden fugt og næring og undgå kemikalier og syntetiske stoffer. Økologisk hudpleje er fri for syntetiske stoffer som mineralolier, PEG-stoffer, parabener, syntetiske duftstoffer, carbomere og silikoner. Disse stoffer har forskellige egenskaber og anvendes til forskellige formål i konventionelle hudplejeprodukter. Alle disse stoffer har en negativ indvirkning på miljøet, og flere af dem stammer fra olieindustrien. Der diskuteres også, om flere af stofferne har sundhedsrisici, og der er fastsat grænseværdier for de fleste af dem. Dog diskuteres det stadig, om disse grænseværdier er korrekt fastsat.
Selvom et syntetisk stof er testet og godkendt til brug i hudplejeprodukter, vides det ikke, hvordan dette stof interagerer med andre stoffer, og hvilken effekt stofferne har sammen. Når forskellige kemiske stoffer kommer i kontakt med hinanden i kroppen eller i naturen, kan effekterne blive helt anderledes end for stofferne alene, men der er endnu ikke tilstrækkelig forskning til at fastsætte grænseværdier eller forbyde kombinationer af stoffer. Denne såkaldte cocktail-effekt er også aktuel, når det kommer til fødevarer, rengøringsmidler og andre produkter, vi bruger i vores hverdag. Cocktail-effekten er en af de vigtigste grunde til at vælge økologisk, både når det gælder hudpleje og fødevarer. Så slipper man for at bekymre sig om grænseværdier og cocktail-effekten.
En anden stor grund til at undgå syntetiske stoffer og kemikalier er deres negative effekter på huden. Stoffer, der bruges til at smøre og fugte huden, virker kun på overfladen, hvor de lægger sig som en hinde på huden. De trænger altså ikke ind og fugter i dybden, hvilket egentlig er den ønskede effekt. Mineralolier og silikoner er eksempler på syntetiske stoffer, der virker på denne måde. At produkterne lægger sig som en hinde på huden gør også, at de let vaskes af. Resultatet er, at huden føles lige så tør og ru som før, og du oplever, at du bliver afhængig af cremen for at få huden til at føles fugtet.
Økologiske hudplejeprodukter er, i modsætning til konventionelle produkter, baseret på vegetabilske olier fra naturen, som trænger dybere ind i huden og hjælper med at fugte huden i dybden. Disse olier vaskes ikke af, men kan bidrage til en mindre tør hud over lang tid.
Ofte indeholder konventionelle hudplejeprodukter også kunstige dufte. Kunstige dufte fremstilles i laboratorier uden naturlig oprindelse. Duftstoffer er kemiske forbindelser, der er meget flygtige, hvilket gør, at duften hurtigt forsvinder. For at duften skal holde længere kombineres duftstofferne med hjælpestoffer, som skal gøre duften mere holdbar. Disse hjælpestoffer kaldes passende nok for duftbærere. En almindelig sådan duftbærer er ftalater, en gruppe blødgøringsmidler flittigt brugt i f.eks. plastik og gummi. Flere ftalater menes at være hormonforstyrrende, og nogle er så skadelige, at de er forbudt i legetøj og andre produkter til børn. Da duftbærere som ftalater er en del af duftstoffet, behøver de ikke at blive oplyst på ingredienslisten, hvilket gør det svært at vide, om et produkt indeholder duftbærere eller ej. Ved i stedet at vælge økologiske produkter, der indeholder naturlige duftstoffer, slipper man for at bekymre sig om eventuelt skadelige kemikalier. I økologisk hudpleje anvendes dufte, der findes naturligt i naturen, såkaldte æteriske olier, som er essensen, der giver blomsten eller træet sin karakteristiske duft. I nedenstående liste kan du læse mere om forskellige syntetiske stoffers egenskaber og effekter på huden, samt hvorfor du bør undgå dem.
Stof | På ingredienslisten | Effekter og egenskaber |
Mineralolie | Mineralolie, vaselin, paraffin, paraffinum liquidum, mineral oil, propylenglykol, petrolatum | Biprodukt fra olieindustrien. Bruges til at smøre og beskytte huden, men effekten er den modsatte. Mineralolier lægger sig som en hinde på huden og kan tilstoppe porerne samt forstyrre hudens egen fugtgivende funktion. |
PEG-stoffer | PEG efterfulgt af tal (f.eks. PEG-50 stearate), polyethylene glycol | Bruges som detergent for at olier og vand skal kunne blandes i et produkt. Er til for at produkternes ingredienser kan trænge ind i huden. PEG-stoffer fremstilles ofte fra kræftfremkaldende stoffer. Ikke biologisk nedbrydelige i naturen. |
Parabener | Paraben, methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben | En gruppe konserveringsmidler. Forskning har vist tegn på, at nogle parabener kan være hormonforstyrrende. Methyl- og ethylparaben er de mest almindelige parabener og er godkendt til brug i hudpleje. |
Parfume | Perfume, fragrance, parfyme | Syntetisk parfume indeholder stoffer for at få duften til at holde længere, ofte ftalater, som også findes i plast. Forskere antager, at disse stoffer er hormonforstyrrende. Disse hjælpestoffer behøver ikke at oplyses i ingredienslisten. |
Carbomer | Carbomer | Fortykningsmiddel bruges for at give f.eks. body lotions en tykkere og cremet konsistens. Fremstilles fra råolie (begrænset ressource). Kan indeholde benzen, som er giftigt. |
Silikoner | Ender på –cone eller -oxane. Eksempel: dimethicone | Bruges for at give glans og virke smørende, men tilstopper i stedet porerne. Er dertil miljøskadeligt. |
For at gøre det lettere at finde hud- og skønhedsprodukter, der er økologiske og/eller naturlige, findes der en række forskellige certificeringer, der bekræfter dette. Produkter med certifikat er grundigt testet og kontrolleret, hvilket betyder, at du som forbruger kan føle dig tryg, når du køber dem. Det er dog vigtigt at være opmærksom på de store forskelle mellem de forskellige organisationer og deres krav. Nogle kræver, at 10 % af ingredienserne skal være økologiske, mens andre har et krav på 95 %. For at gøre det rigtige valg i butikken er det derfor vigtigt at være opmærksom på de betingelser og krav, som de forskellige organisationer stiller til produkterne. Læs mere på de forskellige organisationers hjemmesider eller spørg personalet i butikken om hjælp.