Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring | Ambassadører

Sådan passer du på din hjerne

Din hjerne er din krops vigtigste organ, og styrer alt fra dine følelser og tanker til din adfærd. For at vi kan have det så godt som muligt, er det vigtigt, at hjernen fungerer som den skal. I denne artikel lærer du om, hvordan din hjerne fungerer, hvad hjernesundhed betyder, og hvad du kan gøre for at passe på din hjerne på den bedste måde.

Hvad er hjernesundhed?

Hjernesundhed er et samlet begreb, der blot opsummerer, hvordan din hjerne har det. Det omfatter for eksempel hukommelse, koncentrationsevne og humør. Hjernen er utrolig kompliceret, og en voksen hjerne består i gennemsnit af omkring 100 milliarder hjerneceller, der er forbundet i et stort netværk. Disse celler interagerer ved at indsamle og sende information til kroppen, som derefter reagerer på informationen på forskellige måder.

Dette komplekse system kører konstant, og det meste af tiden er vores hjerne i stand til at håndtere al den nye information, der kommer ind, og kommunikationen mellem nervecellerne fungerer så, som den skal. Hvis det derimod bliver for meget for vores hjerne at håndtere, kan nervesystemet blive overbelastet, og så kan vi opleve symptomer som stress, træthed, søvnforstyrrelser og dårligere hukommelse. Tidligere mente forskere, at vi ikke kan danne nye hjerneceller, og at de hjerneceller, vi er født med, er dem, vi har som "reserve" for livet. Nylige undersøgelser har dog vist, at dette ikke er tilfældet. Vores hjerne er neuroplastisk, hvilket betyder, at den har evnen til at danne nye celler og forbindelser gennem hele livet. Så vi kan træne os til en sundere og stærkere hjerne.

Ved at forstå, hvordan vores livsstil påvirker vores hjernesundhed, kan vi styrke vores hjerne – og dermed have det bedre i hele kroppen som følge heraf.

For at passe på din hjerne på bedste vis, er det vigtigt at tænke over, hvordan resten af kroppen har det. Faktisk hænger fysisk sundhed og hjernesundhed sammen – hvordan vi har det fysisk, påvirker hvordan vi har det mentalt og omvendt. For at holde vores hjerne sund og opmærksom har den brug for flere ting: søvn, ordentlig ernæring, stimulering, bevægelse og restitution. Ved at forstå, hvordan vores livsstil påvirker vores hjernesundhed, kan vi styrke vores hjerne – og dermed have det bedre i hele kroppen som følge heraf.

Hvad påvirker vores hjernes sundhed?

Kroppen og hjernen er som sagt et tæt forbundet system, der er indbyrdes afhængige for at fungere optimalt. For at vores hjerne kan fungere normalt, er det derfor vigtigt at vide, hvad der påvirker den positivt og negativt. Her kan du læse om, hvad du kan gøre for at få en bedre hjernesundhed, og hvad du bør undgå.

Stress kan være skadeligt for hjernen

Der findes forskellige typer af stress, og disse kaldes normalt positiv stress og negativ stress. Stress i moderation kan være godt for os, da det giver os mulighed for at forblive fokuserede og opmærksomme, når vi har brug for det. Men når stress bliver tilbagevendende og langvarigt, kaldes det negativ stress. Det er denne form for stress, der kan føre til psykisk sygdom og træthedssyndrom. Det er derfor vigtigt, at vi kan håndtere vores stress og holde pauser, så kroppen og hjernen kan komme sig. Blandt de vigtigste ting, du kan gøre for at håndtere din stress, er at sove ordentligt, helst otte timer hver nat. Derudover kan du også bruge meditation, yoga eller anden fysisk træning som redskab til stresshåndtering.

Hjernen repareres, når vi sover

Søvn er ekstremt vigtig for både vores krop og hjerne for at kunne restituere og fungere bedst muligt. Når vi sover, behandler vores hjerne ikke kun de indtryk, vi har modtaget i løbet af dagen, den sorterer også vores minder for at bestemme, hvilke der er vigtige, og hvilke der ikke er. Man kan sige, at hjernen laver en ordenlig rengøring, hvor den skiller sig af med affaldsstoffer, som vi ikke skal beholde. Dette påvirker vores følelser, og giver os også mulighed for at løse problemer bedre, end hvis vi ikke havde sovet. For lidt søvn påvirker os på mange måder, herunder gør os trætte, ukoncentrerede og ukoncentrerede. Det kan også påvirke vores humør negativt.

 Hjernen restituerer, når vi sover.Søvn er vigtig for, at vores hjerne har det godt.

Hjernen ændrer sig, efterhånden som vi bliver ældre

At vi bliver ældre er naturligt. Når vi bliver ældre, ændrer vores kroppe sig på mange forskellige måder, og vores hjerner påvirkes også. Både din hjerne og din krop ældes hurtigere, end de behøver, hvis vi ikke passer på dem. Vores hukommelse bliver blandt andet dårligere, og vi får sværere ved at lære nyt. Aldring er faktisk det, man kalder oxidativt stress, med andre ord noget, der slider på cellerne. Jo mere vi beskytter vores celler mod oxidativt stress, jo bedre vil du og din hjerne have det. Ved at sikre, at vi får nok søvn, en nærende kost og motion, kan vi beskytte hjernen mod slid, bremse aldring og bevare mere af vores kognitive funktion, selv når vi bliver ældre.

Hjernen har brug for en nærende kost

Hjernen er et meget energikrævende organ, hele 20 % af vores energiforbrug bliver brugt på at holde hjernen i gang. Det vi spiser, spiller altså en stor rolle for, hvordan vores hjerne har det. Ligesom vores krop har vores hjerne brug for nærende mad for at fungere optimalt. Eksempler på fødevarer, der er gode for hjernen, omfatter fed fisk med omega-3 fedtsyrer, nødder, blåbær, avocado og fuldkorn.

Motion styrker hjernen

Det er velkendt, at motion og bevægelse er gavnligt for vores fysiske sundhed, men det er mindst lige så vigtigt for vores mentale velbefindende. Når vi træner, udskilles der hormoner, som påvirker vores humør positivt. Vi bliver mere opmærksomme, gladere og der er meget forskning, der understøtter, at risikoen for depression kan mindskes, hvis vi bevæger os. Det kræver heller ikke meget motion for at vi bliver positivt påvirket, der er forskning der viser at tre 40 minutters gåture om ugen har store sundhedsmæssige fordele for hjernen.

Tips på produkter:

 
QURE Brain+Boost
 
QURE Brain
 
BrainBoost
 
Ashwagandha
 
Ashwagandha Prem.
 
Citikolin
 
Phosphatidylserin 200

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej