Sådan starter du din sundhedsrejse!
Det er ikke ligefrem let at gå fra tanke til handling, når det kommer til ændring af vores vaner. Men bare rolig, vi har råddene til, hvordan du kan lykkes med at starte din sundhedsrejse - og rent faktisk holde det!
- Find det rigtige fokus
- Hvorfor
- Vær konkret
- Del det op i mindre dele
- Forbind til en vane
- Gå din egen vej
- Vov at fejle
Det kan være svært at tilpasse sig et sundt liv. Vi lister vores bedste tips til, hvordan du lylles med det.
Stop med at ryge, begynd i et fitnesscenter eller reducer skærmtiden – ofte er der meget, vi gerne vil gøre for at blive sundere. Men for, at det rent faktisk skal lykkes, er det vigtigt, at du giver dig selv de rette betingelser for at gøre det. Vi giver dig vores 7 bedste tips til, hvordan du skaber nye, sunde vaner!
1. Find det rigtige fokus
Forskning viser, at du har en bedre chance for at opretholde din livsstilsændring, hvis du fokuserer på de gode vaner, du formår at opbygge, istedet for kun at have fokus på de dårlige vaner du falder tilbage i. (1). Vi mennesker har svært ved at undgå dårlige ting helt og holdent, og der er en god chance for, at du bliver skuffet, hvis du f.eks. ikke formår at undgå slik eller din mobiltelefon. Fokuser istedet på dét, som du formåede at klare - som for eksempel den løbetur som du havde lovet dig selv at du skulle have klaret. Alt kommer i små skridt, og hvis du tager for drastiske livsstilsændringer, så er der stor chance for, at det kun lykkes en kort periode, og at det ikke når at blive en vane.
2. Men hvorfor?
Hvis du f.eks. skal begynde at træne regelmæssigt eller spise sundere, skal du føle, at du har tilstrækkelig motivation. Derfor skal du vide, hvorfor du foretager din ændring. Vil du undgå at blive syg? Få færre smerter i dine led? Bruge mere tid sammen med din familie? Når du først har fundet dit hvorfor, bliver det lettere at nå dit mål. Og husk på, at det ikke er nok at ville "være slank" du skal ville alt det, som det indebærer at blive slank - det er ikke kun destinationen, det er også vejen der hen, som du skal tænke over, kan bidrage positivt til dit liv.
3. Vær konkret
Det er let at tro, at du skal spise sundere eller motionere mere - men hvad betyder det egentlig? Det er uklart, hvilket gør det vanskeligt at følge. For at gøre det mere klart skal du planlægge, HVOR mange gange du vil motionere, eller hvilke grøntsager du vil spise mere af. Så du er nødt til at være specifik. Sæt dig eksempelvis et mål der hedder: "Jeg vil løbe 15 km. i denne uge. Det gør det håndgribeligt for dig, at holde styr på dine mål, og på den måde, kan du tilpasse dig, hvis dagene ikke går som forventet. Når du eksemelvis ikke at løbe 3 x 5 km. i ugen, som planlagt, så løber du istedet 2 x 7,5 km. og så når du stadig dit mål.
4. Del det op i mindre dele
Hvis forandringen er stor, bør du dele den op i delmål, ellers kan den nemt blive overvældende. Hvis du ønsker at reducere din skærmtid, kan du begynde med at skære en time af. Når du har gjort det, kan du tage endnu en time af. Her er det også vigtigt at fokusere på, hvad du netop får ud af, at bruge mindre skærmtid - istedet for at ærge dig over, hvad du går glip af. Tænk engang, hvor mange timer ekstra vi får i døgnet til at være tilstede overfor dem vi er nærmest, eller til simple huslige pligter, som hænger over vores hoveder.
5. Forbind til en vane
Det vil være meget nemmere at indføre noget nyt i din hverdag, hvis du forbinder det med en eksisterende vane. Det gør chancen for at huske det større og modstanden mod at gribe det mindre stærk. Løber du? Sørg for at gøre det i skoven, hvis du ønsker at tilbringe mere tid i naturen! Lange gåture? Kør dit nye styrketræningsprogram umiddelbart efter!
6. Gå din egen vej
Bare fordi en måde fungerer for en anden, betyder det ikke, at den er den rigtige for dig. Find den måde, der passer til DIT liv. Har du tid til at træne om morgenen eller om aftenen? Hvilken kost passer bedst til dig lige nu? Har du tid til at meditere 20 minutter om dagen, eller kan du nøjes med 5 minutter? En del af at få succes er, at tage udgangspunkt i dine omstændigheder, ikke i hvad du "burde" gøre, eller hvad alle andre gør.
7. Vov at fejle
Ingen er perfekte. Det betyder, at du kan fejle. Måske springer du din træning over eller bruger alt for meget tid på din telefon en dag. Lad dig ikke stoppe af det, men se det som en lærestreg. Vores fiaskoer og fejltrin giver os redskaber til fremtiden. De lærer os, hvad vi skal gøre anderledes, og hvad vi skal fortsætte med at gøre.
Til sundhedsrejse i 2022
Referencer
1.Oscarsson, Martin. 2018. Hvor godt holder vi vores nytårsforsætter? En tilfældig udvalgt kontrolgruppestudie med 12 måneders opfølgning. Stockholms universitet.(Hämtad 2021-12-01)