Skjoldbruskkirtlen - vigtig for hormonsystemet
Hvad er skjoldbruskkirtlens opgave i kroppen, og hvilke næringsstoffer er vigtige for at den fungerer optimalt? Lær hvordan du kan støtte skjoldbruskkirtlen og hvordan den påvirker nogle af kroppens vigtigste funktioner!
Skjoldbruskkirtlen påvirker mange af kroppens funktioner.
Hvad er skjoldbruskkirtlen og hvad er dens funktion?
En velfungerende skjoldbruskkirtel er vigtig for flere af kroppens funktioner og for vores velbefindende. Skjoldbruskkirtlen er en lille kirtel placeret på forsiden af luftrøret under strubehovedet, og trods sin lille størrelse er den et betydningsfuldt organ for kroppens hormonsystem og vores sundhed. Skjoldbruskkirtlens opgave er at producere hormoner, der styrer stofskiftet, fremmer kroppens vækst og udvikling, temperaturregulering og optagelse af calcium. Skjoldbruskkirtlen er en del af det endokrine system, som har til opgave at producere de hormoner kroppen har brug for, sammen med nyrene, pinealkirtlen, æggestokkene og testiklerne - organer der alle har forskellige funktioner i hormonproduktionen. (1)
Hvordan påvirker skjoldbruskkirtlen os?
Skjoldbruskkirtlen danner hormoner, der påvirker mange af kroppens funktioner, hvor den vigtigste funktion er at styre stofskiftet. Det gør kirtlen ved at producere hormonerne thyroxin og trijodthyronin, som også kaldes T4 og T3. Når skjoldbruskkirtlen ikke fungerer korrekt, kan produktionen af trijodthyronin (T3) og thyroxin (T4) øges eller mindskes. Hjernen påvirkes også af skjoldbruskkirtelhormonerne, og hvis man har for høje niveauer af skjoldbruskkirtelhormoner, produceres der mere adrenalin og noradrenalin, som er forbundet med stress. (2) Foruden at regulere kroppens stofskifte har thyroxin hormonet også en vigtig rolle i kroppens vækst og udvikling samt hjernens udvikling. Et andet hormon, der dannes i skjoldbruskkirtlen, er calcitonin. Når vi indtager calcium, er det calcitonin, der påvirker hvordan kroppen håndterer det. (1)
Hvad er hypothyroidisme?
Ved hypothyroidisme mangler man skjoldbruskkirtelhormoner, hvilket påvirker stofskiftet og gør det langsommere. Det betyder at kroppens celler ikke kan arbejde så effektivt. Derfor kan man opleve mange forskellige symptomer ved hypothyroidisme. Man kan for eksempel blive træt og kraftesløs, føle sig kold og nedstemt. I et senere stadie kan man blandt andet opleve hårtab, forstoppelse og vægtøgning. Tilstanden skyldes oftest betændelse i skjoldbruskkirtlen, men der er også andre årsager. Der findes behandlinger for dem, der er ramt af denne tilstand, som de fleste har gavn af. Ved mistanke om hypothyroidisme er det vigtigt at kontakte lægen. (3)
Hvad er hyperthyroidisme?
Hvis der i stedet produceres for meget skjoldbruskkirtelhormon, kommer man i en tilstand kaldet hyperthyroidisme. Den mest almindelige årsag til hyperthyroidisme er Graves' sygdom, en autoimmun sygdom, hvor immunsystemet danner en type antistoffer, der får skjoldbruskkirtlen til at producere mere hormon. Graves' sygdom er en form for hyperthyroidisme, men hvorfor man rammes er uklart, ligesom med andre autoimmunsygdomme. Ved hyperthyroidisme øges stofskiftet, og kroppen skal arbejde mere. Symptomerne varierer, men kan for eksempel være træthed, hjertebanken og vægttab. Man kan også opleve svedeture eller føle sig nedtrykt og nervøs. Symptomerne kan være svære at opdage, da de kan ligne de symptomer, man kan have i hverdagen. Ligesom ved hypothyroidisme bliver de fleste raske med behandling. (2)
Hvilke næringsstoffer påvirker skjoldbruskkirtelfunktionen?
For at skjoldbruskkirtlen skal fungere optimalt, og for at vi skal have det bedst muligt, skal vi indtage visse næringsstoffer. Jod, selen og tyrosin er vigtige for skjoldbruskkirtlens normale funktion, men der er også andre næringsstoffer, der påvirker kirtlen. Man har for eksempel fundet, at jern har en forbindelse til skjoldbruskkirtlens funktion - man har blandt andet set en sammenhæng mellem jernmangel og en lav produktion af skjoldbruskkirtelhormoner. (4) D-vitamin er i visse studier blevet indikeret at have en betydning for skjoldbruskkirtlen, og nogle studier har antydet, at omega-3-fedtsyrer kan have en positiv effekt på skjoldbruskkirtlens sundhed og immunsystemet. Her gennemgår vi næringsstoffer, der i dag er kendt for at gøre en stor forskel for skjoldbruskkirtlens funktion - Jod, selen og tyrosin.
Jod
For at skjoldbruskkirtlen kan producere hormoner, der fører til en normalt fungerende stofskifte, skal vi indtage det livsnødvendige mineral jod. Udover at jod hjælper med at bidrage til skjoldbruskkirtlens normale funktion, udgør det også en del af det færdige skjoldbruskkirtelhormon. For lavt jodindtag kan føre til, at skjoldbruskkirtlen producerer for lidt hormon, hvilket kan gøre stofskiftet mindre aktivt og resultere i vægtøgning. For højt jodindtag kan også forstyrre skjoldbruskkirtlens hormonproduktion, men da vores dyrkningsjorde er jodfattige, er det sjældent at have for høje niveauer af jod i kroppen. Man finder jod i forskellige niveauer i fødevarer som fisk, skaldyr og mælkeprodukter. En almindelig metode til at få jod er gennem jodberiget salt, som anbefales, da det er en nem måde at få jod på. Kelp er en brun alge med et naturligt højt indhold af jod og er derfor almindeligt brugt i jodtabletter. Der findes også kosttilskud med ren kelp. Hvis ens kost er lav på jod, for eksempel hvis man er veganer eller af andre grunde undgår fødevarer som fisk, skaldyr, mælkeprodukter og jodberiget salt, kan man have behov for at tage jodtilskud.
Tip! Læs mere om hvorfor jod er vigtigt
Tilskud med jod
Selen
Selen er et mineral, der bidrager til skjoldbruskkirtelhormoner og stofskifte. Kroppen har brug for selen for at syntetisere selenoproteiner. Selenoproteiner er til stede i skjoldbruskkirtlen og er afhængige af selen for deres funktion. Selen er således en medvirkende årsag til, at thyreoideahormonsyntesen fungerer, som den skal. (5) Generelt får du for lidt selen, fordi vores landbrugsjord ofte er selenfattig. Selen findes i næsten alle fødevarer, men i varierende høje koncentrationer. Nødder, fisk, æg, salat, skaldyr og mælk er fødevarer, der indeholder rigeligt med selen. Nogle kan også have behov for selentilskud for at få nok af stoffet.
Tip! Læs mere om hvordan selen fungerer
Tilskud med selen
Tyrosin
Tyrosin er en aminosyre, der opbygger protein og er vigtig for skjoldbruskkirtlens normale funktion. Tyrosin bidrager til skjoldbruskkirtlen ved sammen med jod at danne skjoldbruskkirtelhormonerne thyroxin (T3) og triiodothyronin (T4), hvis hovedopgave er at bidrage til stofskifte og fedtforbrænding. Et lavt niveau af tyrosin i kroppen kan føre til en nedsat forbrænding, og et højt niveau af stoffet kan bidrage til en høj forbrænding. Tyrosin findes i for eksempel kød, æg og mælkeprodukter og i andre fødevarer, der er naturligt rige på protein. Da tyrosin findes naturligt i proteiner, findes det ofte i proteintilskud, men ønsker man et tilskud med kun tyrosin i sin frie form, kaldes det L-tyrosin. Jod og tyrosin fås også som en kombinationstilskud her.
Tilskud til skjoldbruskkirtlen
Referenser:
1. 1177. 2020.Så fungerar hormonsystemet. (Hämtad 2024-04-16)
2.1177. 2023. Hypertyreos – ökad produktion av sköldkörtelhormon.(Hämtad 2024-04-16)
3.1177. 2023. Hypotyreos – brist på sköldkörtelhormon. (Hämtad 2024-04-16)
4.Vincenzo Garofalo, Rosita A Condorelli, Rossella Cannarella, Antonio Aversa, Aldo E Calogero, Sandro La Vignera. 2023. Relationship between Iron Deficiency and Thyroid Function: A Systematic Review and Meta-Analysis. (Hämtad 2024-04-16)
5. Lutz Schomburg 1. 2011. Selenium, selenoproteins and the thyroid gland: interactions in health and disease. (Hämtad 2024-04-16)