Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring | Ambassadører

Stress og søvnmangel: Sundhedssynderne, der trækker os ned

Tjeklister der aldrig ender, og hvile, som aldrig rigtig bliver prioriteret. Sene aftener med arbejde, huslige pligter, og alt andet. Genkender du dig selv? De fleste ved godt, at søvn og restitution er utrolig vigtig for vores trivsel, men alligevel stresser mange mennesker igennem hverdagen og sover dårligt. Hvorfor er det egentlig sådan? og hvad kan man gøre ved det?

Stresset kvinde med søvnmangel.

Stress

Stress er grundlæggende godt for dig. Det lyder sikkert provokerende? Det er dog sandt. Stress er din krops måde at forberede sig på en udfordring eller en fare. Det er, når du stresser i en længere periode, at det bliver skadeligt (1). Langvarig stress øger risikoen for flere sygdomme, såsom hjerte-kar-sygdomme, træthedssyndrom og depression. Det påvirker også hjernens kapacitet. Det anslås at hele 12 % af den danske befolkning har alvorlige symptomer på stress.

Men hvorfor stresser vi? Det, de fleste forskere er enige om, er, at vi i dag stiller højere krav til os selv og har højere ambitionsniveauer end tidligere (3). Disse krav kan også komme fra resten af samfundet, og derudover kan ting som økonomi og familieforhold også bidrage. Så det, der giver energi, lider ofte under det. Vi har også en tendens til ikke at lytte til kroppens signaler og prioritere restitution.

Hvad kan du gøre for at modvirke dette? Undersøgelser viser, at vi skal finde en balance mellem hverdagens aktiviteter, såsom hjem, gøremål, job, familie, restitution og fritidsaktiviteter. Det kan især gælde kvinder. Undersøgelser viser, at kvinder tager mere ansvar for hjem og familie, hvilket kan forstyrre deres daglige balance (4). Fysisk træning og mindfulness har også vist sig at have en effekt på fx. træthedssyndrom og stress (5).

Søvn

Stress kan føre til søvnproblemer. Når du sover, restituerer din hjerne og krop, indtryk bearbejdes, celler repareres, immunforsvaret aktiveres og vigtige hormoner dannes. Ved at få nok søvn mindsker du risikoen for hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes, depression og træthedssyndrom (6). Når du er stresset, udskilles cortisol, det hormon, der holder os vågne, og det kan ikke være aktivt samtidig med søvnhormonet melatonin (6). Derfor kan du have svært ved at koble af og falde i søvn, når du er stresset.

Andre ting, der kan påvirke din søvn negativt, er forskellige lyde, snorken, alkohol, koffein og nikotin. Forskellige sygdomme kan også være hjemsøgende, og de kan samme lede til bekymring og angst (7). At sove dårligt én gang, måske på grund af en stressende dag, gør sjældent noget. Det er, når det bliver et tilbagevendende problem, at det kan begynde at påvirke din dagligdag og dit humør. Du kan blandt andet have sværere ved at koncentrere dig og huske ting, og du kan blive kort for hovedet og lade det gå udover dine nærmeste.

Men hvad skal du egentlig gøre for at sove bedre? Regelmæssig motion gør normalt kroppen træt og gør det lettere at falde i søvn. Desuden er det vigtigt at afvikle timerne, før du går i seng, og undgå lys. For nogle fungerer søvntilskud eller hjælpemidler også som tyngdetæpper. Hvis du ligger vågen og funderer, kan det være, at du skal gennemgå dit liv og dets indhold. Hvad får dig til at stresse eller bekymre dig? Hvad kan du gøre ved det?

Find din balance

Stress og dårlig søvn går hånd i hånd, og det ene påvirker det andet. Små ændringer i hverdagen, såsom mere balance, tid til restitution, regelmæssig motion og diverse hjælpemidler, kan være det, der skal til for at vende udviklingen.

Vigtigt! Hvis problemerne fortsætter, og du føler, at stress/mangel på søvn påvirker din hverdag, kan det være, du skal søge professionel hjælp.

Mot stress och sömnbrist

 
Wellatomin Premium
 
L-Theanin + GABA
 
Ashwagandha Prem.
 
Core GABA
 
GABA 1000

  1. 1177. 2018. Stress.
  2. De offentlige sundhedsmyndigheder. 2021. Stress.
  3. Sveriges Radio. 2017. Hvor stressede er vi i dag – og hvorfor?
  4. De offentlige sundhedsmyndigheder. 2021. Stress.
  5. Videnskab og Sundhed. 2017. Stress.
  6. 1177. 2018. Søvn er vigtigt for dit helbred.
  7. Karlstads Universitet. 2021. Forskning om søvn.
Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej