Superdrikken kombucha
Kombucha, den fermenterede te-drik, som i flere tusinde år er blevet brugt i Asien, er både nem at lave hjemme og er fuld af sunde næringsstoffer! I denne artikel vil du lære om, hvad kombucha er, og vi gennemgår trinene til at brygge din egen kombucha derhjemme, fra hvordan du starter en fermentering til at smagssætte og nyde den færdige drik. Uanset om du er nybegynder eller en erfaren brygger, vil du finde nyttige tips og idéer til at skabe din perfekte kombucha.
Kombucha har flere sunde egenskaber og er rig på både antioxidanter og probiotika.
Hvad er kombucha?
Kombucha er en fermenteret drik, der oprindeligt kommer fra Asien, men som på det seneste er blevet meget populær i resten af verden for sine tilsyneladende sundhedsmæssige egenskaber. Kombucha fremstilles ved at gære te, oftest sort te, med sukker og en symbiotisk kultur af bakterier og gær, også kaldet SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) eller kombucha-svamp. Denne fermenteringsproces resulterer i en kulsyreholdig, lidt syrlig drik, som er rig på probiotika og antioxidanter.
Hvorfor er kombucha så sundt?
Kombucha siges at have flere potentielle sundhedsfordele, selvom forskning stadig er i gang for at bekræfte disse. Kombucha indeholder blandt andet probiotika - gode bakterier, der kan hjælpe med at balancere tarmfloraen og støtte en sund fordøjelse. De probiotiske bakterier og antioxidanterne i kombucha kan også hjælpe med at understøtte et normalt fungerende immunforsvar. Under fermenteringsprocessen produceres der også små mængder koffein og B-vitaminer, hvilket kan føre til øget energi og mental klarhed.
For dig, der prøver at reducere dit indtag af sukker og kunstige ingredienser, kan kombucha være et sundt alternativ til traditionelle læskedrikke, og ved at lave kombucha selv kan du variere drikken med forskellige smage, som du holder af.
Lav din egen kombucha derhjemme
At lave din egen kombucha er både sjovt og nemt, og det giver dig fuld kontrol over ingredienserne og smagen. Processen tager mellem 5-15 dage, afhængigt af temperaturen, den står i, samt hvor sød eller syrlig du vil have din kombucha. Her er en grundlæggende opskrift for at komme i gang samt nogle tips til at få succes med din brygning. Selve starten på kombuchaen, det der kaldes SCOBY, kan du enten købe færdig i helsekostbutikker, eller du kan lave din egen SCOBY ved at bruge en færdig kombucha som startvæske og lade den gære, indtil en SCOBY dannes på overfladen. Dette er dog tidskrævende og kan være svært, hvis man er nybegynder.
Tips til at få succes med din kombucha
- Vælg det rigtige te og sukker. Sort og grøn te fungerer bedst til kombucha. Undgå te med olier eller smage, såsom Earl Grey. Almindeligt hvidt sukker passer bedst, når du laver din egen kombucha, men du kan også bruge rørsukker.
- Hold den rette temperatur. Kombucha trives bedst i temperaturer mellem 20-30°C. Hvis den står for koldt eller for varmt, kan det påvirke fermenteringen negativt samt forlænge eller forkorte fermenteringen.
- Smag til regelmæssigt. Da fermenteringsprocessen kan variere afhængigt af temperatur og andre faktorer, er det godt at smage på din kombucha regelmæssigt for at finde balancen mellem sødme og syre.
- Vær opmærksom på hygiejnen! God hygiejne er alfa og omega, når det kommer til at lave din egen kombucha. Sørg for at bruge rene redskaber og beholdere, og vask dine hænder grundigt, inden du håndterer din SCOBY.
Kombucha opskrift
Dette skal du bruge: |
1 SCOBY |
2 dl færdig kombucha |
1,5 spsk sort eller grøn løste |
2 liter vand |
2 dl sukker, gerne økologisk |
Glaskrukke, der kan rumme mindst 3 liter |
Rent køkkenhåndklæde |
Gummibånd |
Sådan gør du: Start med at koge halvdelen af vandet i en gryde og rør teen i. Tag gryden af varmen og rør langsomt sukkeret i, indtil det er opløst, lad det trække i cirka 30 minutter under låg og si derefter tebladene fra. Hæld væsken i en glaskrukke, der kan rumme 3 liter, og tilsæt resten af vandet. Dæk over glaskrukken med et køkkenhåndklæde og lad væsken køle helt af, det er vigtigt, at væsken køler helt af, før du tilsætter din SCOBY, da den ellers kan dø. Når væsken er afkølet og har stuetemperatur, tilsætter du kombucha og lægger din SCOBY på toppen. Dæk med køkkenhåndklædet og fastgør med et gummibånd.
Nu skal du lade din kombucha stå i 1-2 uger. Smag til efter 5-7 dage for at se, hvordan balancen mellem syre og sødme er. Jo længere den står, desto mere syrlig bliver den. Når du har opnået den smag, du ønsker, så sies kombuchaen over på velrensede glasflasker med tætsluttende låg. Fyld ikke flaskerne helt op, men efterlad cirka 3 cm luft. Opbevar derefter din kombucha i køleskabet, den holder i cirka 2 måneder uåbnet. Ønsker du en kulsyreholdig kombucha, så lad flaskerne stå ved stuetemperatur i 2-5 dage, inden du stiller dem i køleskabet.
Tip! Gem din SCOBY og lidt af kombuchaen, så har du en god start til næste gang!
Hvis du vil tilføje smag til din kombucha, så er det nemt! Når du hælder din kombucha på glasflasker, tilsætter du det, du vil smage den til med, og lader den trække i 2-5 dage, afhængigt af hvor stærk smag du ønsker. Nogle gode smage kan være citrusfrugter, bær, urter eller krydderier. Si derefter kombuchaen og opbevar den i køleskabet for en kold, god og sund drik!