Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring | Ambassadører

Tag hånd om huden

Huden er kroppens største organ og beskytter kroppen mod omverdenen. Ved at tage godt hånd om den fra starten lægger du grunden til en hud, der holder sig frisk i mange år fremover.

  • Hudpleje indefra
  • Hudplejerutine for din hudtype
  • Det sker, når huden bliver ældre
  • Hudens forskellige lag

Kvinde smører ansigtet med ansigtscreme.

Ved at tage dig af din hud som ung skaber du gode betingelser for, at den holder sig frisk i lang tid.

Hudpleje indefra

Det er ingen hemmelighed, at vores hud kan afspejle indersiden, så du gør klogt i at se på både din livsstil og din kost. Følgende næringsstoffer har gode egenskaber, der kan hjælpe dig med at holde huden fin indefra. Sørg for at få dem gennem kosten eller udvalgte kosttilskud.

Kollagen til huden

Kollagen er nok et af de mest omtalte proteiner, og det er ikke uden grund. Kollagen er det mest almindelige protein i kroppen og har som hovedopgave at holde kroppen sammen som lim. Det sørger for, at både led og brusk samt hud og negle holdes sammen og forbliver elastiske. Din kollagenproduktion pågår konstant i kroppen samtidig som du tilfører det gennem kosten, især fra rødt kød, benbouillon og indmad. Kroppens egen produktion aftager dog med alderen, allerede fra omkring 25-årsalderen. Til at begynde med mærkes dette ikke, men senere i livet kan det vise sig gennem slappere hud. Derfor kan du tilføre kollagen i form af pulver, kapsler eller i flydende format. Her kan du lære mere om, hvordan kollagen fungerer.

Elastin til huden

Elastin er også en type protein, som er vigtig for flere væv i kroppen, herunder huden. Elastin bidrager især til hudens elasticitet, det vil sige at den genvinder sin form efter at være trukket sammen eller strakt ud. Med alderen falder mængden af elastin, hvilket gør, at hudens egen evne til at udglatte linjer og rynker ikke er lige så god. Både kollagen og elastin stimuleres af, at du spiser rigeligt med antioxidanter.

Kisel til huden

Sporelementet kisel findes naturligt både i kollagen og elastin - og er dermed vigtigt for en spændstig, elastisk hud, som kan komme sig efter belastninger. Kisel fremstilles ofte fra bambus og går undertiden under navnet Silica.

Hyaluronsyre til huden

Hyaluronsyrens funktion er at binde fugt, hvilket naturligvis er vigtigt for at undgå en tør hud. Samtidig giver en fugtet hud mere volumen, hvilket gør, at den føles spændstig og eventuelle linjer udglattes. Hyaluronsyre kan med fordel også anvendes i ansigtscremer og serum, da den har evnen til at trænge ned i hudlagene.

Tips på produkter

 
Silica 250
 
Hyaluronsyre 250
 
Marine Kollagen
 
Collagen Skin & Nails
 
Collagen Beauty Shot
 
Collagen Plus

Hudpleje for din hudtype

Afhængigt af om du har tør, normal eller fedtet hud, skal du tilpasse din hudplejerutine derefter. Vælg gerne produkter, der supplerer hinanden, men vær forsigtig med at kombinere flere stærke ingredienser, som huden kan reagere på. Et godt tip er også at få hjælp fra en hudterapeut til at finde de rigtige produkter til netop dig.

Hudplejerutine for forskellige hudtyper

  • Fedtet og akne-udsat hud har brug for hjælp til at balancere en overdrevet talgproduktion, men uden at udtørre huden for meget. Brug gerne tea tree-olie, som er bakteriedræbende, og vælg en ansigtsvand med salicylsyre. Fugter gerne huden med en let, gennemsigtig gel, som ikke tilstopper porerne lige så meget som en virkelig fed creme. Ansigtsmasker med ler eller aktivt kul kan være effektivt til at trække snavs ud af porerne og stramme huden op.

  • Tør hud har selvfølgelig brug for ekstra fugt, både fra rensecreme, ansigtstoner og ansigtscreme. Kig efter produkter, som indeholder glycerin, der binder fugt. Hyaluronsyre er også værd at kigge efter. Brug gerne et serum før afsluttende creme, da et serum lettere trænger dybere ind i huden. En rig, fugtgivende ansigtscreme eller ansigtsolie fugter derefter de ydre hudlag.

  • Normal hud kaldes den hud, som hverken er fedtet eller tør, men det er vigtigt at vælge gode hudplejeprodukter alligevel for at forebygge problemer. Vælg et renseprodukt, der effektivt fjerner snavs og makeup, fortsæt med en opfriskende ansigtstoner og afslut med serum og ansigtscreme, som passer til din hud. Når huden føles stresset eller følsom, kan aloe vera virke beroligende, og af og til kan du booste med fugtgivende ansigtsmasker.

Tips på produkter

 
PURE Jojobaolie ØKO
 
PURE Tea Tree ØKO
 
PURE Arganolie ØKO
 
PURE Mandelolie ØKO

Det sker, når huden bliver ældre

Ved højere alder mindskes kroppens produktion af stoffer, som holder huden elastisk, spændstig og glat. Både kollagen og hyaluronsyre mindskes gradvist, og eftersom disse bidrager til respektivt at holde huden stabil og binde fugt, er det ikke mærkeligt at huden også kan blive mindre spændstig. Samtidig forandres hudens struktur ofte og bliver tørrere, når vi bliver ældre, hvilket gør at fine linjer kan fremtræde tydligere. Mange behøver derfor ændre deres hudplejerutine med tiden til hudpleje for moden hud, eksempelvis med mere fugtende produkter.

Tips til at forebygge hudens aldring:
• Undgå rygning
• Undgå overdreven solbadning
• Brug solbeskyttelse i sommerhalvåret
• Tilføj ekstra kollagen fra omkring 30-års alderen
• Sænk stressniveauet

Sådan påvirker miljøjet huden

Miljø og klima påvirker vores hud på forskellige måder. Solens UVA- og UVB-stråler påvirker huden ved at give den en solbrun farve, men også ved at huden ældes hurtigere, forbi cellerne nedbrydes. Derudover øger strålingen risikoen for hudkræft. Sørg derfor altid for at bruge solcreme til ansigtet og kroppen, gerne under eventuel makeup for fuld beskyttelse

Tips! Brug for eksempel betakaroten for at opbygge en fin farve uden solens stråler.

Også luftforurening, cigaretrøg og udstødningsgasser påvirker huden negativt. Fri radikaler frigives i kroppen, hvilket nedbryder cellerne. Dette kan føre til en hurtigere ældning af huden, men en god modvægt til frie radikaler, er at sørge for, at man får nok antioxidanter. Der findes også hudplejeprodukter, der skal kunne beskytte huden ekstra meget mod forureninger.

Hudens forskellige lag

Huden er opbygget af tre lag, som igen er opdelt i flere lag:

  • epidermis, også kaldet overhuden, som er det yderste lag
  • dermis, eller læderhuden, som er bindevæv
  • hypodermis, subcutis eller underhuden, som primært består af fedt

Hudens tre lager: epidermis, dermis och hypodermis.

Epidermis - det ydre hudlag

Epidermis er det yderste hudlag og består af fem forskellige lag. Det øverste lag består af døde hudceller, der bindes sammen af fedtstoffer. Epidermis er dækket af en fedtsyremantel, som består af vand, fedtsyrer og aminosyrer. Dets funktion er at holde huden smidig og samtidig fungere som en beskyttende barriere mod forskellige giftstoffer og fremmende bakterier. På huden lever dog en stor mængde godartede bakterier og disse har en vigtig funktion i at beskytte os mod andre, skadelige bakterier. Dette lag kan blive udtørret af hudplejeprodukter, sol og kulde, samtidig med at de underliggende lag er fede, et symptom der kaldes overfladetørhed.

Dermis - det mellemliggende hudlag

Dermis er det mellemliggende lag i huden og kaldes ofte for læderhuden. Dermis består af kollagen, elastin og bindevæv og omgives af en substans som blandt andet indeholder hyaluronsyre. Hyaluronsyren er fugtbindende og hjælper til at bibeholde hudens volumen netop gennem at binde vandet, mens kollagenet holder vævet fast. Dermis' funktion er præcis som epidermis, beskytte os mod ydre påvirkning, men også at forsørge epidermis med næring. Derudover indeholder dermis sved- og talgkirtler, lymfeknuder, hårrødder og sensoriske receptorer (følereceptorer).

Hypodermis - det dybeste hudlag

Hypodermis eller subcutis er det allerinderste hudlag og består primært af fedt og støttevæv. Overskudsenergi lagres nemlig i subcutis i form af fedt - underhudsfedt, som fungerer som fedtreserve og desuden bidrager til at holde kropstemperaturen. Dette lag har også en støddæmpende funktion. Udover fedtceller består underhuden også af blodkar og kollagenfibre, hvor sidstnævntes funktion er at binde fedtcellerne sammen.

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej