Vælg det rigtige salt - stor guide!
I dag findes der flere forskellige typer af salt at vælge imellem. Det klassiske bordsalt har længe haft sin plads på middagsbordet - men der er meget at lære, hvis du vil træffe nøje, sunde valg, når det kommer til dit saltindtag. Har du nogensinde følt dig ekstra lækkersulten efter salt, og undret dig over, hvad det kan skyldes?
Salt er nødvendigt - tag udgangspunkt i dine behov, når det kommer til dit saltindtag.
Vi har alle brug for salt - i den rette mængde, for dine individuelle behov
Salt er et omdiskuteret emne, og vi alle har brug for salt i den rette mængde for at opretholde en god sundhed. Mange indtager mere salt end anbefalet, men der findes alternativer, som er bedre end andre.
Hvorfor har vi brug for salt?
Salt er den største kilde til natrium sammenlignet med andre fødevarer. Natrium er i sig selv vigtigt for syre-basebalancen og for vand- og saltbalancen i kroppen, og er også nødvendig for nervefunktionerne og for at vi kan optage glukose og visse aminosyrer. (1)
Derimod er det ikke godt at indtage for meget salt. De sundhedsskadelige problemer, der kan opstå med et for højt saltforbrug, er forbundet med hjerte-kar-sygdomme og slagtilfælde, som ofte kan føres tilbage til et højt blodtryk. (2) EFSA konkluderer, at der er en klar sammenhæng mellem forhøjede niveauer af natrium i urinen og en stigning i blodtrykket, baseret på resultaterne fra 32 randomiserede og kontrollerede studier. Vi får også natrium fra andre kilder end salt. Så hvis man vil være opmærksom på sit indtag af natrium, kan det være en god idé at læse om natriumindholdet på saltets emballage. (3)
Natrium - et grundstof og mineral som er nødvendigt, i den rette mængde
Selvom et højt saltindtag ikke er godt, på grund af den mængde natrium du indtager, er det et vigtigt grundstof og mineral, som findes naturligt i kroppen. Sammen med calcium og kalium hjælper det med at opretholde normalt fungerende celler og at regulere væske i kroppen. En for lav mængde natrium i kroppen, såkaldt hyponatremi, kan have flere årsager - ofte et stort væskeindtag, som har fortyndet natriumet i kroppen, og så kan forårsage, at du får diarré, opkast eller overdreven svedtendens. Et lavt natriumindtag er også forbundet med visse nyresygdomme og indtag af visse vanddrivende mediciner, som bruges som behandling for visse sygdomme. Er du usikker på, hvor meget natrium du behøver? Et tip er at kigge på det anbefalede daglige indtag, men ved bekymring er det altid bedst at kontakte din læge. I øjeblikket anbefaler de Nordiske Næringsanbefalinger en mængde natrium i området 2-2.4 gram som maksimalt indtag per dag. (4)
Mineralsalte - for dig der ønsker at indtage mindre natrium og et bredere indtag af forskellige mineraler
Der findes såkaldte mineralsalte, som er gode, hvis man ønsker at indtage en mindre mængde natrium og samtidig indtage vigtige mineraler som for eksempel magnesium. I daglig tale taler man ofte om blandt andet havsalt og himalayasalt som mineralsalte fordi de er naturligt forekommende salte, der indeholder mineraler og sporstoffer. Teknisk set regnes dog også almindeligt bordsalt som et mineralsalt, eftersom det er en kemisk forening mellem natrium og klorid. Noget at have i baghovedet kan på den anden side være, at bordsalt oftest er mindre beriget med andre mineraler end uforarbejdede alternativer, som eksempelvis himalaya- og havsalt.
Hvor meget salt bør jeg spise om dagen?
Det anbefales i øjeblikket at man ikke indtager mere end en teskefuld, eller 6 gram, salt om dagen. (1) Har man højt blodtryk anbefales en mindre dosis - rådfør altid med læge, hvis du er usikker på, hvad der er det rigtige for dig. Meget af det salt, vi indtager, kommer foruden fra salt også fra blandt andet kød- og charkuteriprodukter, brød, ost og færdigretter. (3) Der findes også alternativer for dem, der ønsker at indtage flere mineraler, hvor der findes alternativer både med et lavere og højere indhold af natrium. Vi har alle brug for salt for at fungere og præstere så godt som vi kan. Brug det med måde, tag udgangspunkt i dine behov, men vær ikke bange for at indtage det vigtige stof.
Jod i salt
Jod er nødvendigt for kroppens stofskifte. Salt er en kilde, hvor du kan finde jod, og du finder også jod i animalske fødevarer. Nogle salte kan være beriget med jod, og så skal mængden af jod stå på saltets emballage. Derimod har eksempelvis havsalt et naturligt højt indhold af jod. At indtage tilstrækkeligt med jod er især vigtigt under graviditet og amning. Dem der primært risikerer at have jodmangel, er veganske personer (da de ikke indtager animalske produkter) samt dem, der ikke indtager eller bruger jodberiget salt. Jodmangel har historisk været et problem i flere lande, og er det stadig den dag i dag. Mangel på jod kan føre til forstørrelse af skjoldbruskkirtlen, også kaldet struma. For at indtage tilstrækkeligt med jod behøver du kun 3 gram jodberiget salt. Dog behøver hele dit indtag af jod ikke at komme fra salt, du finder også stoffet i for eksempel fisk, skaldyr og mejeriprodukter. (3, 5)
Mikroplast i salt
Om salt og mikroplast
Man har fundet mikroplast i salt. Mikroplast består af en kombination af meget små partikler, fragmenter, fibre og pellets af plast og gummi. I øjeblikket kender man ikke til konsekvenserne af, hvordan plastikkerne påvirker os og miljøet ? ingen sundhedsrisici er fastlagte. Der er behov for mere viden for at kunne se, hvordan plastikkerne påvirker og hvilke konsekvenser det kan medføre. Det, man ved, er, at jo større partiklerne er, desto bedre ? fordi større mikropartikler ikke optages af tarmene og dermed ikke føres videre ind i kroppen. Mindre partikler optages dog lettere af kroppen ? jo mindre partikler, desto større risiko. (6)
Det har vist sig, at hele 90 % af alt bordsalt indeholder mikroplast. Ifølge en undersøgelse fra Environmental Science & Technology indeholdt salt produceret i Asien mere plastik end salt fra andre dele af verden. I Asien er der et stort problem med plastikaffald, som så nok har skabt dette problem. Undersøgelsen fandt også, at de højeste niveauer af mikroplast blev fundet i havsalt. Ifølge undersøgelsen indeholdt stensalt, som blev udvundet under jorden, mindst plastik. (7)
Findes der salt uden mikroplast?
At indtage plastik føles måske ikke så godt, selvom mulige sundhedsrisici ikke er garanteret. Heldigvis er der alternativer. En undersøgelse fra 2017 af McCrone Associates, Inc. Laboratorie, viste, at der ikke er plast eller gummilignende stoffer i keltisk mærkesalt. Celtics salte indeholder derfor slet ingen mikroplastik, selvom det er et havsalt, som oftest indeholder små partikler af plastik. En anden undersøgelse fandt yderligere to mærker, hvor saltet var fri for mikroplastik – begge fra lande i Asien, hvor det ene er et raffineret havsalt, og det andet et raffineret stensalt. Undersøgelsen fandt således ikke bordsalt, der er fri for mikroplast. (8)
Hvad er forskellen mellem forskellige typer af salt?
Hvilket salt er bedst for dig?
Skal vi spise salt eller ej?
Der findes flere forskellige typer salt, som er mere eller mindre rige på mineraler og jod. Det, der afgør dette, er blandt andet, hvordan raffineringsprocessen så ud, hvilken oprindelse saltet har, og hvilke stoffer der er og ikke tilsættes. Vi forklarer forskelle, ligheder og hvordan salt påvirker kroppen – så du kan danne dig din egen mening!
Bordsalt
Det sædvanlige, klassiske bordsalt består af natrium og klorid. (9) På grund af raffineringsprocessen mangler den sine oprindelige bestanddele. Processen ser ud som om saltet udvindes fra underjordiske miner og derefter forarbejdes industrielt. I den del af processen bliver salte strippet for næsten alle deres naturlige mineraler – og det, der er tilbage, er natrium og klorid. Når processen er skredet frem, kommer slutproduktet af processen – et salt, der indeholder 98 % rent natriumchlorid. (10) I den sidste fase skal de sidste to procent af saltindholdet udfyldes. Derefter tilsættes kemikalier og tilsætningsstoffer med det formål at absorbere fugt og forhindre, at saltet klumper sig. Aluminiumsforbindelser, fluor og silikater er eksempler på kemikalier, der kan tilsættes dit bordsalt. De tilsatte antiklumpningsmidler er ofte natriumferrocyanid eller kaliumferrocyanid. (11,12)
Bordsaltets effekt i kroppen
Natrium, som udgør en stor del af bordsaltets indhold, kan have en effekt på blodtrykket og gøre det højere. Hvis du vælger at udskifte dit salt på grund af natriumindholdet - så sørg alligevel for at læse indholdet af pakken. Nogle urtesalte indeholder en mindre mængde natrium, og selv indenfor såkaldte mineralsalte er natriumindholdet lavere – fordi en del af indholdet så er erstattet med mineraler som magnesium eller kalium, som ikke har samme effekt på blodtryk. (9)
Havsalt
Havsalt kommer, ligesom det lyder, fra havet. Havsalt kan være mere eller mindre forarbejdet eller raffineret - hvilket påvirker procentdelen af mineraler. Vil du have en lavere andel af natrium i saltet, eller få et bredere mineralindtag fra dit salt? Så kan noget af det havsalt, der findes på markedet, være en mulighed for dig.
Havsaltets effekt i kroppen
Udover at havsalt har et naturligt højt indhold af jod, indgår sporstoffer, mineraler og fugt i produktet. Havsalt er godt for kroppen i den rigtige mængde, så længe det er i sin naturlige balance med organisk natrium og mineraler. Hvis havsaltet raffineres, fjernes naturlige mineraler på grund af de høje temperaturer, der er involveret i processen.
Omtalte og populære Celtic havssalt
Et salt, der er blevet nævnt som et af de fineste i verden, er keltisk havsalt. Mineralerne er stort set bevaret, fordi saltet ikke er raffineret. Nogle oplever saltheden i keltisk havsalt som blødere og mindre tydelig end almindeligt bordsalt. Fordi saltet ikke er raffineret, får det en grålig farve, der adskiller sig fra raffineret, almindeligt bordsalt. Keltisk havsalt indeholder kun 34 procent natrium – så saltet kan være et godt alternativ til dem, der ønsker at reducere deres natriumindtag.
Tips! Udforsk vores sortiment med Celtics produkter.
Udforsk havsalt
Himalayasalt
Ligesom du måske kan gætte, kommer Himalayasalt fra bjergene i Himalaya i Pakistan. Saltet udvindes fra Himalayas klippevæg, hvorefter det knuses og sigtes. Fordi saltet er uforarbejdet, er der bevaret et højt indhold af mineralerne. Himalayasalt er særligt rigt på magnesium.
Hvorfor er himalayasalt lyserødt?
Himalayasalt har en farve, der adskiller sig fra andre salte - det har en lys pink farve. Men hvorfor så, kan man undre sig? Farven afhænger kort fortalt af saltkrystallernes sammensætning af flere mineraler og sporstoffer. Disse findes naturligt i Himalayasalt. Sammensætningen indeholder mineralet jern - som er hovedårsagen til, at Himalayasalt får sin lyserøde farve. Men andre mineraler som magnesium, kalium og calcium findes også i Himalayasaltet sammen med natriumchlorid – som udgør den største del.
Himalayasaltets effekt i kroppen
Himalayasalt er fuldstændig uraffineret og fri for urenheder i udvindingsprocessen. Himalayasalt består af cirka 98 % natriumchlorid og cirka 2 % mineraler. Du kan blandt andet finde magnesium, jern, calcium, fosfor, selen og zink i Himalayasalt – som alle er vigtige mineraler, som kroppen har brug for. Hele 84 forskellige mineraler og sporstoffer findes i Himalayasalt, siges det. Saltet indeholder dog kun en lille mængde jod, og det kan derfor være smart at kombinere Himalayasalt med for eksempel havsalt, hvis du gerne vil have mere jod gennem dit saltindtag.
Udforsk himalayasalt
Er du lidt extra salttrængende indimellem?
Hvad forårsager salttrang? Nogle gange kan vi alle mærke en stærk trang til chips, oliven eller pickles! Men hvad afhænger det egentlig af? Svaret er ikke enkelt – salttrang kan skyldes flere ting. Men mange gange kan det skyldes elektrolyt-ubalance. Kroppen har brug for en vis mængde væske for at fungere, som den skal, og når væskerne i kroppen – som bærer flere vigtige mineraler – kommer i ubalance, opstår der ofte en trang til salt.
Hvad kan man gøre ved det? Bruger du, som mange af os, bordsalt til at drysse på din mad? Bordsalt er mindre beriget med mineraler end for eksempel havsalt på grund af raffineringsprocessen. Hvis du bruger bordsalt, er et tip til at prøve at erstatte dit almindelige salt med et naturligt, mineralrigt salt – så stopper salttrangen som regel efter et par uger. Hvis det ikke gør det, kan det være en god idé at søge læge.
Tips! Støt din mineral- og væskebalance med Active Mineral- og væskebalance.
Referenser:
1. Livsmedelsverket. Natrium/Salt. (Hämtad 2023-12-15)
2. Hjärt-Lungfonden. Salt – Hur du kan undvika ett för högt saltintag. (Hämtad 2023-12-15)
3. Livsmedelsverket. Salt - råd. (Hämtad 2023-12-15)
4. Werlabs. Natrium. (Hämtad 2023-12-15)
5. Livsmedelsverket. Jod. (Hämtad 2023-12-15)
6. Livsmedelsverket. Mikroplast. (Hämtad 2023-12-15)
7. Lina Rosengren. 2018. Aktuell hållbarhet. 90 procent av allt bordsalt innehåller mikroplast. (Hämtad 2023-12-15)
8. Visbyhalsokost.(Hämtad 2023-12-15)
9. Livsmedelsverket. Välj rätt salt. (Hämtad 2023-12-15)
10. Hjärt-Lungfonden. Om salt. (Hämtad 2023-12-15)
11. Livsmedelsverket. E 535 - Natriumferrocyanid (Hämtad 2023-12-15)
12. Livsmedelsverket. E 536 - Kaliumferrocyanid. (Hämtad 2023-12-15)